Po pivo, kolenske ščitnike in Ferrari na finančno upravo

Zaseženo in zarubljeno: Kaj se poleg palet piva Kozel še znajde na prodajnem seznamu Fursa?
Fotografija: Pivo bodo prodali. Foto: Furs
Odpri galerijo
Pivo bodo prodali. Foto: Furs

Finančna uprava zbira ponudbe za nakup 4127 litrov piva Kozel, Ottakringer in Schwechater. Kakšno bo zanimanje za nakup več kot osem tisoč pločevink piva, ki so ga zasegli na Fursu, bo jasno prihodnji teden, ko poteče rok za oddajo ponudb. V preteklosti so bile po številu udeležencev na Fursu najzanimivejše dražbe prestižnih ur, telefonov iPhon, avtomobilov Ferrari, Porsche, Audi in BMW ter motornega kolesa Harley Davidson.

image_alt
Koliko denarja je na svetu?

»Ni grešni kozel, je pa očitno kozel, vreden greha,« so na Fursu zapisali na twitterju in pripisali, da so zasegli več kot 4000 litrov piva Kozel, ki je bil nezakonito vnesen v Slovenijo. »Ugotovili smo, da je bilo pivo uvoženo in se je prodajalo prek spleta brez plačila predpisanih dajatev.«

Furs, ki je nastal z združitvijo davčne in carinske uprave, najpogosteje zaseže različne ponaredke ter drugo carinsko in trošarinsko blago, med zarubljenimi predmeti pa prevladujejo vozila, osnovna sredstva ter trgovsko blago. Tako na javnih dražbah in z zbiranjem ponudb najpogosteje prodaja osebna vozila – občasno tudi iz višjega cenovnega razreda, motorna kolesa, tovorna in delovna vozila, priklopnike, traktorje, čolne, delovne stroje, energente in alkoholne pijače ter ostale predmeti, kot na primer prenosne telefone.

image_alt
Ko Avstrijec ne more potovati, v starih oblačilih preureja hišo

Zaradi slabih epidemioloških razmer Furs prodajo izvaja tudi z zbiranjem ponudb, pri katerih ne pride do neposrednega stika med potencialnimi kupci ter med kupci in uslužbenci Fursa. Vendarle pa imajo trenutno zgolj tri razpisane prodaje z zbiranjem ponudb, večinoma pa trenutno izdelke prodajajo prek dražb. Te so običajno na prostem, zato jih je možno zagotavljati ob upoštevanju PCT pogojev, pojasnjujejo na Fursu. Trenutno prodajajo poleg piva nekaj starejših avtomobilov, tovornjak, motorno kolo, z največjimi izklicnimi cenami pa se ponašajo lesni delovni stroj (8000 evrov), formatna žaga (7500 evrov) in 600 parov kolenskih ščitnikov (3900 evrov).

Finančna uprava RS v Ljubljani. Foto: Leon Vidic / Delo
Finančna uprava RS v Ljubljani. Foto: Leon Vidic / Delo

Ponaredke uničijo

Vse zasežene predmete pa Furs ne prode. Nekatere, denimo nevarne snovi ali droge ter ponaredke, uničijo. Če carinski organ pri pregledu blaga sumi, da blago krši določeno pravico intelektualne lastnine (denimo blagovno znamko), lahko tako blago zadrži. O zaseženih ponaredkih obvestijo uvoznika in imetnika pravic, denimo nosilca blagovne znamke oziroma modela.

»Nadaljnji postopek je odvisen od prejemnika blaga. Če se ta strinja z uničenjem blaga, ker gre za ponaredke, se to uniči pod carinskim nadzorom, sicer pa mora imetnik pravice pred sodiščem dokazati, da so bile njegove pravice kršene. Blago, za katero se ugotovi, da so z njim kršene pravice intelektualne lastnine, se uniči,« pojasnjujejo na Fursu.

image_alt
Avstrijci in Nemci kopičijo premoženje

Najpogosteje so ponarejeni izdelki modne industrije in tekstila, čedalje pogosteje pa tudi vsakodnevno potrošniško blago; od baterij, polnilcev, kozmetičnih izdelkov, izdelkov za osebno nego, elektronskih in gospodinjskih pripomočkov, igrač do hrane in pesticidov ter zdravil, še naštevajo.

Več iz rubrike