Pfizer je ZDA prodal za 3,2 milijardi cepiva proti COVID-19

Povprečna cena na odmerek v novi prodajni pogodbi je za več kot 30 dolarjev višja od lanskoletne cene
Fotografija: Družba Pfizer je za letos napovedala prodajo cepiva COVID-19 v višini 32 milijard dolarjev FOTO: Delo
Odpri galerijo
Družba Pfizer je za letos napovedala prodajo cepiva COVID-19 v višini 32 milijard dolarjev FOTO: Delo

Podjetje Pfizer Inc (PFE.N) in partner BioNTech SE (22UAy.DE) sta v sredo sporočila, da sta z ameriško vlado podpisala pogodbo v vrednosti 3,2 milijarde dolarjev za 105 milijonov odmerkov cepiva proti COVID-19. Dobavili naj bi ga lahko že letos poleti.  Po navedbah podjetja Pfizer posel vključuje dobavo prilagojenega cepiva za obliko Covid-19, Omicron.

Proizvajalci zdravil razvijajo cepiva, ki so odporna proti različici Omicron, ki je postala prevladujoča lansko zimo. Povprečna cena na odmerek v novi prodajni pogodbi je za več kot 30 dolarjev višja od lanskega leta, kar je več kot 50 % več od 19,50 dolarja na odmerek, ki ga je ameriška vlada plačala v prvotni pogodbi s podjetjem Pfizer.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Nekatera cepiva, ki bodo namenjena odraslim, bodo v vialah z enim odmerkom. Njihova proizvodnja je sicer večja, se bo pa zmanjšala količina odpadkov neuporabljenih injekcij iz vial, ki so bile odprte.

"Veselimo se prevzema novih cepiv za posamezne različice in sodelovanja z državnimi ter lokalnimi zdravstvenimi oddelki, lekarnami, izvajalci zdravstvenih storitev in drugimi partnerji, s katerimi bomo zagotovili, da bodo jeseni cepiva na voljo po vsej državi," je v izjavi dejala uradnica ameriškega ministrstva za zdravje in socialne zadeve Dawn O'Connell.

image_alt
Delnice proizvajalcev cepiv poskočile ob prihodu omikrona

Svetovalci ameriške uprave za hrano in zdravila so v torek priporočili spremembo zasnove poživitvenih odmerkov cepiva COVID-19 za letošnjo jesen, saj naj bi to pripomoglo, da bi se tako bolj uspešno borili proti novejšim različicam koronavirusa.

Ameriška vlada ima tudi možnost nakupa do 195 milijonov dodatnih odmerkov, tako da bo skupno število odmerkov, ki bodo na voljo za nakup, znašalo 300 milijonov, so povedali v Pfizerju.

Nova pogodba naj bi povečala prodajo cepiva 2022 za podjetji Pfizer in BioNTech, ki si sicer že delita dobiček od cepiva. Družba Pfizer je za letos napovedala prodajo cepiva COVID-19 v višini 32 milijard dolarjev. Analitiki v povprečju napovedujejo, da bo prodaja leta 2022 znašala približno 33,6 milijarde dolarjev.

Ameriška vlada je po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni v ZDA od decembra 2020, ko je bilo cepivo prvič odobreno, razdelila skoraj 450 milijonov odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech. Od tega je bilo uporabljenih več kot 350 milijonov odmerkov.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Ker Bidnova administracija v začetku tega meseca v kongresu ni uspela zagotoviti več sredstev za cepivo COVID-19, je bila prisiljena prerazporediti 10 milijard dolarjev obstoječih sredstev za plačilo dodatnih cepiv in zdravljenj. Po navedbah HHS je denar za plačilo odmerkov v tej novi pogodbi zagotovljen iz teh sredstev.

Več iz rubrike