Nizozemci odločno proti razstavitvi mostu zaradi Bezosove ladje

Jeff Bezos, lastnik Amazona, spet dokazuje, da lahko denar kupi vse.
Fotografija: Foto: REUTERS/Piroschka Van De Wouw
Odpri galerijo
Foto: REUTERS/Piroschka Van De Wouw

Drugi najbogatejši Zemljan Jeff Bezos vedno znova dokazuje, da bogatejši kot si, več moči imaš. Nedavno je namreč dosegel, da bodo zanj razstavili nizozemski nacionalni spomenik.

image_alt
Milijarderji, ki so organizacijam donirali največ denarja

Bezosova želja požela val ogorčenja

Zgodovinski most De Hef v pristanišču Rotterdam bodo morali prilagoditi, zato da bo lahko pod njim zaplula nova Bezosova mega jahta, poročajo tuji mediji.

Leta 2017 so uradniki sprejeli odlok, da se zgodovinski most v Rotterdamu ne sme razstaviti, zato je Bezosova želja, da se za lažjo plovbo njegove gigantske jahte podre mestno ikono, požela val ogorčenja.

Mestni svetniki zaradi denarja in prepoznavnosti naklonjeni projektu

Ogromno ladjo za najbolj znanega multimilijarderja gradi zasebno podjetje Oceanco, ki je v lasti bogataša iz Omana Mohammeda Al Barwanija. Razkošno plovilo bo imelo tri jambore, najvišja točka pa bo na 47,5 metra, torej kar precej nad najvišjo točko dvižnega mostu. Jahta naj bi bila na izplutje pripravljena konec poletja.

image_alt
Najbogatejši Zemljani med pandemijo podvojili premoženje

Projekt, ki naj bi trajal nekaj tednov, bo rotterdamskemu pristanišču prinesel prepoznavnost, poleg tega pa bo vse stroške poravnal Bezos, pojasnjujejo v mestnem svetu.

Peticijo podpisalo že več kot 40.000 nasprotnikov

Veliko prebivalcev pa se s projektom ne strinja, zato je na tisoče ljudi podpisalo spletno peticijo, ki poziva k ustavitvi razstavljanja zgodovinskega mostu.

Kot poroča Newsweek, je peticijo podpisalo že več kot 40.000 ljudi, več tisoč Facebookovih uporabnikov pa namerava v znak protesta v jahto ob izplutju metati jajca.

Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS
Foto: MARIO ANZUONI/REUTERS

Podpisniki peticije uradnikom očitajo, da so leta 2017 obljubili, da most ne bo nikoli razstavljen, zdaj pa so za voljo denarja obljubo prelomili. Poudarjajo tudi, da bi se jahta z »manjšimi« oblikovnimi popravki popolnoma prilegala mostu in taki posegi ne bi bili potrebni.

Uradniki se branijo, da je projekt prinesel veliko novih zaposlitev, poleg tega pa naj bi vse stroške za razstavitev in ponovno sestavljanje mostu pokril Bezos sam.

Čeprav ni več v uporabi, velja za zgodovinsko znamenitost

Zgodovinski most so v Rotterdamskem pristanišču postavili leta 1877. Sprva je bil narejen kot nihajni, 50 let kasneje pa so ga zaradi lažjega prehoda ladij spremenili v dvižni most.

image_alt
Jeff Bezos bo zgradil vesoljsko postajo za turiste

Zaradi spremenjenega načina delovanja je postal eden pomembnejših delov pristanišča. Čeprav danes ni več v uporabi, še vedno velja za zgodovinsko znamenitost, pravijo pobudniki peticije in veliki nasprotniki Bezosovega podviga.

Več iz rubrike