Pet evropskih držav, ki uspešno premagujejo razlike med spoloma

Evropa ima pred seboj še dolgo pot, preden bodo razlike med spoloma preteklost. A pet držav je na dobri poti, da postanejo svetle izjeme.
Fotografija: Slovenija je tik nad evropskim povprečjem in ima v znanosti zaposlenih nekaj manj kot 43 odstotkov žensk.
Odpri galerijo
Slovenija je tik nad evropskim povprečjem in ima v znanosti zaposlenih nekaj manj kot 43 odstotkov žensk.

11. februarja, ko obeležujemo mednarodni dan deklet in žensk v znanosti, je evropska komisija predstavila rezultate raziskave o številčnosti deklet in žensk v znanosti v posameznih državah. Med njimi so pozitivno izstopale, se pravi, da je razlika med spoloma v znanosti majhna ali celo v prid ženskam, Litva, kjer je v znanosti in visoko strokovnih, inženirskih poklicih zaposlenih kar 57 odstotkov žensk, Bulgarija in Latvija, kjer je v znanstvenih vodah zaposlenih 53 odstotkov žensk, Portugalska s 51 odstotki in Danska, kjer jih je zaposlenih malo čez 50 odstotkov, piše epletni Euronews.


 
Najnižje na lestvici sta se znašli Madžarska, kjer te dni lahko beremo, kako premier obljublja, da bodo ženske, ki bodo večkrat matere, oproščene plačevanja davkov in upravičene drugih ugodnosti kot državljanke, in Luksemburg s 25 odstotki žensk v znanosti, nizko je pristala tudi Finska z 29 odstotki in Nemčija s 33 odstotki. Slovenija je tik nad evropskim povprečjem, ki je pri 41 odstotkih, in ima v znanosti zaposlenih nekaj manj kot 43 odstotkov žensk.

Premalo žensk v znanosti, inženirk in žensk v zahtevnejših tehničnih poklicih je velik pokazatelj velikih razlik med spoloma. Znanstveno delo, inženiring in visoko strokovno delo je največkrat bolje plačano in ponuja več možnosti za napredovanje, kot tipični sektor za »ženske poklice«, so prepričani v OECD.

Več iz rubrike

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

aktualno

Rastoder bo začel s prenovo razpadajočega tivolskega hotela Bellevue

Družba Rastoder se pripravlja na začetek rušitvenih del v okviru projekta rekonstrukcije propadajočega nekdanjega hotela Bellevue na pobočju Šišenskega hriba na robu ljubljanskega parka Tivoli, so za…

Komentarji: