Madžarke bodo plačane za rojevanje

Premier Viktor Orbán je obljubil izdatno finančno podporo družinam z več otroki.
Fotografija: Madžarski premier Viktor Orban Foto: Reuters
Odpri galerijo
Madžarski premier Viktor Orban Foto: Reuters

Približno 600.000 Madžarov živi in dela v drugih članicah Evropske unije, a že brez odseljevanja se od leta 1981 na Madžarskem niža število prebivalstva, ker na leto umre več ljudi, kakor se jih rodi.

Ta negativna razlika je v zadnjih dveh desetletjih znašala od nekaj več kot 30.000 do skoraj 50.000 ljudi na leto, simbolni šok pa so v severovzhodni sosedi doživeli pred devetimi leti, ko je število prebivalstva padlo pod deset milijonov. V madžarski družini je v povprečju 1,45 otroka, kar je pod evropskim oziroma slovenskim povprečjem, kjer matere rodijo 1,58 oziroma 1,57 otroka.
 

Finančne stimulacije


V nedeljo je v letnem nagovoru ljudstva madžarski premier Viktor Orbán predstavil finančne stimulacije, s katerimi bodo poskusili omiliti oziroma obrniti na glavo ta negativni trend. Poslej bo vsaka Madžarka, ki je mlajša od 40 let in se bo prvič poročila, upravičena do državnega posojila z nizkimi obrestmi v višini 10 milijonov forintov (nekaj manj kot 31.300 evrov). Ko bo rodila prvega otroka, bo lahko odplačevanje posojila prestavila za tri leta. To bo lahko naredila tudi po rojstvu drugega otroka. Če pa bosta z možem povečala družino še za enega člana, ji dolga ne bo treba odplačati. Četrti otrok pa ji bo sploh prinesel posebno nagrado: ne bo ji več treba plačevati dohodnine.

Spremenili bodo tudi pravila za dodeljevanje nizkoobrestnih posojil, ki so jih doslej lahko družine porabile zgolj za nakup novogradenj, poslej pa bodo lahko z njimi kupile tudi stara prebivališča. Poleg tega bodo družinam z več otroki pomagali pri nakupu prostornejših vozil, saj bo država prispevala okoli 7800 evrov pri nakupu avtomobilov, v katerih se lahko prevaža najmanj sedem ljudi. Hkrati bodo staršem olajšali razplojevanje tudi s tem, da bodo lahko njihovi starši oziroma stari starši novorojencev, ki bodo skrbeli za naraščaj, namesto njih vzeli plačani porodniški dopust. Madžarski premier, čigar stranka Fidesz je lani ponovno prepričljivo zmagala na parlamentarnih volitvah, je obljubil, da bodo v prihodnjih treh letih v madžarskih vrtcih našli prostor za 21.000 otrok, izboljšali bodo tudi zdravstveni sistem, v katerega nameravajo vložiti 2,2 milijarde evrov.

Več preberite na Delo.si

Več iz rubrike