Pandemija razširila seznam milijarderjev v Britaniji

Po tem, ko se je Velika Britanija v letu 2014 lahko prvič pohvalila s stotimi milijarderji, jih danes skupaj šteje več kot 170.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Sunday Times Rich List je seznam, na katerem je 250 najbogatejših prebivalcev Velike Britanije. Med najbogatejše ljudi v Veliki Britaniji so uvrščeni Stafordski poslovni tajkuni, ki so vredni več kot 23 milijard funtov. Na seznamu najbogatejših Angležev so tudi družine, ki stojijo za največjimi delodajalci v okrožju, vključno s spletnim igralniškim podjetjem bet365 in proizvajalcem gradbenih strojev JCB.
image_alt
Kakšen Rolex - to so ure na katere prisegajo najbogatejši

Med najbogatejšimi tudi nekdanja Miss


Tudi znani filantrop John Caudwell in Kirsty Bertarelli, pevka in nekdanja Miss Združenega kraljestva sta na seznamu. Kirsty, ki je na 14. mestu, se je rodila v Oultonu v bogato družino. Oče in strici imajo v lasti podjetje, ki proizvaja keramiko, Churchill China. Skupaj z možem, švicarskim podjetnikom, sta vredna 9,2 milijarde funtov. Med pandemijo pa se njuno premoženje ni povečalo, niti zmanjšalo.

Nekdanja Miss velike Britanije je na seznamu angleških bogatašev na 14. mestu. Foto: VICTOR FRAILE/REUTERS Pictures
Nekdanja Miss velike Britanije je na seznamu angleških bogatašev na 14. mestu. Foto: VICTOR FRAILE/REUTERS Pictures

Na seznamu dol, premoženje gor


Na 17. mestu so Denise, John in Peter Coates, lastniki nogometnega kluba Stoke City in spletnega igralniškega podjetja bet365. Slednje je registrirano v Gibraltarju, tako kot večina drugih športnih stavnic. Ustanovljeno je bilo leta 2000, trenutno pa ima že več kot 4000 zaposlenih. Družina je od lanskega leta na seznamu zdrsnila za eno mesto, vseeno pa se je njihovo bogastvo povečalo za 1,2 milijarde funtov. Trenutna vrednost družine je 8,4 milijarde funtov.
image_alt
Študentka z Dunaja bo podarila večmilijonsko dediščino

Proizvajalec gradbenih strojev lansko leto veliko izgubil


Lord Bamford, predsednik podjetja JCB, ki je tretji največji proizvajalec gradbenih strojev, je pristal na 38. mestu, kar je devet mest nižje kot lani. Leto pandemije je močno prizadelo njegov sektor, kar se pozna tudi na premoženju. Lansko leto je izgubil 105 milijonov funtov, trenutno pa je vreden 4,5 milijarde funtov.
 

Na 178. mestu je znani filantrop


John Caudwell, podjetnik in filantrop je na seznamu najbogatejših prebivalcev Združenega kraljestva na 103. mestu. Kljub temu da je od lanskega leta zdrsnil za 12 mest, je njegovo premoženje še vedno ocenjeno na 1,5 milijarde funtov.

Nepremičninski guru Caspar MacDonald-Hall je lastnik 40 odstotkov razvojne družbe London & Cambridge Properties, skupaj z družino pa je vreden 909 milijonov funtov. Njegovo bogastvo je letos poskočilo za 67 milijonov. Na britanskem seznamu najbogatejših je na 178. mestu.
Roman Abramovič je visoko na seznamu angleških bogatašev. Foto: Lombar Tomi/Delo
Roman Abramovič je visoko na seznamu angleških bogatašev. Foto: Lombar Tomi/Delo

Roman Abramivič še vedno visoko


Visoko na seznamu je z nekaj več kot 12 milijardami tudi Roman Abramovič, podjetnik in lastnik nogometnega kluba Chelsea. Pandemija covida-19 je spletnim trgovcem, tajkunom, razvijalcem aplikacij, ustvarila veliko priložnosti za razcvet, navaja ustvarjalec seznama Robert Watts. »Medtem, ko jih je veliko izgubilo svoje bližnje, hkrati pa se finančno borijo za preživetje, je razcvet bogatašev zelo vznemirljiv«, je še dodal.

Več iz rubrike