OZS: Tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti

Kljub temu, da med zaposlenimi skoraj ni okuženih, zaradi zaostritve ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa kar tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti, kaže anketa, ki jo je OZS te dni izvedla med svojimi člani.
Fotografija: Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije. FOTO: Suhadolnik Jože
Odpri galerijo
Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije. FOTO: Suhadolnik Jože

S popolnim zaprtjem gospodarstva se sicer glede na anketo Obrtno podjetniške zbornice Slovenije (OZS) ne strinja 96 odstotkov vprašanih, odstotek več pa jih ocenjuje, da bi svojo dejavnost lahko varno opravljali še naprej ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov. Zgolj pol odstotka anketirancev je odgovorilo, da so se v podjetju že soočili z okužbo s covidom-19 pri zaposlenih, po poročanju STA, navajajo v zbornici.

Anketa je pokazala, da je 40 odstotkov vprašanih moralo v drugem valu epidemije covida-19 na podlagi odloka začasno zapreti dejavnost. Kar 71 odstotkov pa jih je moralo v drugem valu na podlagi odloka bistveno omejiti svoje poslovanje. Zaradi posledic epidemije in padca prihodkov je bila primorana odpuščati kar petina vprašanih.

Vlada je za pomoč gospodarstvu in ljudem sprejela že šest protikoronskih svežnjev ukrepov, a 41 odstotkov vprašanih obrtnikov in podjetnikov meni, da so jih ukrepi zaobšli. FOTO: Shutterstock
Vlada je za pomoč gospodarstvu in ljudem sprejela že šest protikoronskih svežnjev ukrepov, a 41 odstotkov vprašanih obrtnikov in podjetnikov meni, da so jih ukrepi zaobšli. FOTO: Shutterstock
Na vprašanje, kolikšen padec prihodkov bodo po ocenah imeli letos v primerjavi z letom 2019, je 32 odstotkov vprašanih menilo, da bo padec manj kot 20-odstoten. Da bo padec med 20 in 40 odstotki, jih ocenjuje 42 odstotkov, padec med 40 in 60 odstotki napoveduje 16 odstotkov vprašanih, 10 odstotkov sodelujočih pa ocenjuje, da bodo imeli letos več kot 60-odstotni padec prihodkov.

Vlada je za pomoč gospodarstvu in ljudem sprejela že šest protikoronskih svežnjev ukrepov, a 41 odstotkov vprašanih obrtnikov in podjetnikov meni, da so jih ukrepi zaobšli. Med razlogi za to izpostavljajo tudi širitev dejavnosti pred epidemijo, zaradi česar posledično niso dosegli kriterija upada prometa.

Med tistimi, ki so koristili pomoč iz protikoronskih paketov, jih je največ, kar 43 odstotkov, koristilo ukrep čakanja na delo, ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa je koristilo 14 odstotkov vprašanih, univerzalni temeljni dohodek 37 odstotkov, druge ukrepe pa 16 odstotkov vprašanih.


»Rezultati ankete so zaskrbljujoči, saj kar tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti. Da so v stiski tudi obrtniki in podjetniki, ne le zdravstvo, sicer opozarjamo že ves čas,« je poudaril predsednik OZS Branko Meh, še poroča STA.

Potem ko se je vlada zaradi slabe epidemiološke slike v četrtek odločila za 14-dnevno zaprtje velikega dela storitvenih dejavnosti, v OZS vztrajajo pri tem, da vsem tistim, ki niso po svoji krivdi zaprti, država v celoti pokrije fiksne stroške, stroške nadomestil plač delavcem, temeljni dohodek in najemnine za poslovne prostore.

V anketi je sodelovalo 1667 obrtnikov in podjetnikov, in sicer 38 odstotkov samozaposlenih ter 62 odstotkov delodajalcev. Anketo je OZS med svojimi člani izvedla v sredo, četrtek in petek.

Več iz rubrike