Otok blaženih je dežela neenakosti – Avstrija

V začetku 1970ih, ko je tedanji avstrijski predsednik Franz Jonas obiskal Vatikan, je papež Pavel VI. dejal, da je Avstrija »otok srečnih«. Kasneje se je ta izraz v Avstriji preoblikoval v »otok blaženih«, in se tudi danes pogosto uporablja pri opisovanju blagostanja in socialnega miru, kar Avstriji mnogi zavidajo.
Fotografija: Dunaj, Avstrija. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Dunaj, Avstrija. FOTO: Shutterstock

Čeprav ima Avstrija resnično učinkovite ukrepe socialne zaščite za svoje šibkejše državljane, to še ne pomeni, da je egalitarna država.

Na spletni strani »Tako bogata je Avstrija« Avstrijske delovne zbornice nas takoj pozdravi velik naslov »Država neenakosti« - in argumenti za to. Avstrija ima danes približno 8,9 milijona prebivalcev in okoli 3,9 milijona gospodinjstev. Ko se sešteje celotno imetje enega gospodinjstva - denar, nepremičnine, zlato, nakit in drugi predmeti s tržno vrednostjo - ter od tega seštevka odšteje vse finančne obveznosti, posojila in drugi dolgovi, je aritmetična sredina premoženja avstrijskega gospodinjstva približno 250.000 evrov.

FOTO: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP
FOTO: HELMUT FOHRINGER / APA / AFP
Vendar aritmetična sredina v tem primeru daje popačeno sliko, ker majhno število bogatih dvigne splošno povprečje. To bomo ponazorili s primerom: če je v petih družinah skupaj 20 dukatov, razporejenih tako, da je v prvi 10 dukatov, v drugi šest, v tretji dva, v četrti en, in tudi v peti en dukat, aritmetična sredina kaže, da ima eno gospodinjstvo v povprečju štiri dukate (20: 5 = 4), čeprav imajo kar tri družine daleč manj kot štiri dukate!
 
Zato je v takih primerih bolje izračunati središčnico, mediano, ki kaže, kaj ima družina, ki je točno na sredini lestvice. V našem primeru z dukati (10, 6, 2, 1, 1) je mediana dva dukata, ker sta od nje dve družini revnejši in tudi dve družini bogatejši.
 
Podobno je, če pogledamo mediano neto premoženja avstrijskih gospodinjstev, ki je daleč manj kot 250.000 evrov aritmetične sredine. Mediana znaša »le« 83.000 evrov, kar pomeni, da je imetje natanko ene polovice vseh avstrijskih gospodinjstev manjše kot 83.000 evrov, imetje druge polovice pa večje.
 
Pri tem ima tri odstotke avstrijskih gospodinjstev negativno lastninsko bilanco, saj jim dolgovi presegajo vrednost njihovega premoženja. Ogromna večina takih gospodinjstev je dolžna manj kot 50.000 evrov.
 

Majhna država s številnimi milijarderji

 
Gospodinjstva z več kot 500.000 evri neto premoženja so med 10 odstotkov najbogatejših v Avstriji. Vstopnica za vodilni en odstotek v državi je neto imetje od dobrih 2,2 milijona evrov. To pomeni, da ima okoli 40.000 avstrijskih gospodinjstev vsaj dva milijona evrov premoženja. Med njimi je dobrih 40 družin z bogastvom, ki se meri v milijardah evrov. To pomeni, da na vsakih 100.000 gospodinjstev v Avstriji pride eno z milijardnim premoženjem.
 
FOTO: BARBARA GINDL / APA / AFP
FOTO: BARBARA GINDL / APA / AFP
Kot najbogatejši ljudje v Avstriji že vrsto let veljajo člani družin Porsche in Piech. Ti imajo lastniške deleže v koncernu Volkswagen - in veliko več. Njihov holding s sedežem v deželi Salzburg je največje avstrijsko privatno podjetje in med drugim eden največjih evropskih trgovcev z avtomobili. Sklad družin Porsche in Piech upravlja s premoženjem vrednim približno 37 milijard evrov.
 
Na drugem mestu lestvice avstrijskih multimilijonarjev, ki jo vsako leto objavi dunajska poslovna revija Trend, je tradicionalno Dietrich Mateschitz, ustanovitelj in 49-odstotni lastnik koncerna Red Bull, največ vredne avstrijske blagovne znamke. Nemška revija Vermögen (»Imetje«), katere aktualni seznam iz tega februarja je novejši od Trendovega, ocenjuje, da je imel Mateschitz v začetku leta 2021 dobrih 23 milijard evrov.

Avstrija ima še nekaj podjetij, katerih blago izvažajo po vsem svetu in katerih lastniki so milijarderji. Osebno bogastvo Johanna Grafa, lastnika podjetja Novomatic, svetovno znanega proizvajalca igralnih avtomatov, je ocenjeno na skoraj šest milijard evrov. Med najbogatejšimi ljudmi v Avstriji so že dolgo časa številni člani družine Swarovski, slovitega proizvajalca kristala. Trenutne poslovne težave so sicer močno zmanjšale vrednost njihovega premoženja, vendar imajo še vedno v lasti približno 4,5 milijarde evrov.
 

Istočasno opažamo skok bogastva več avstrijskih investitorjev. Eden izmed njih je Michael Tojner, med drugim tudi večinski lastnik znanega proizvajalca baterij Varta. Na lestvici Vermögena je Tojner zdaj na 10. mestu s približno 4,1 milijarde evrov.
 

Bogati bežijo od revnih

 
Razlika med bogatimi in revnimi se povečuje tudi v Avstriji. Leta 1997 je imel en odstotek najbogatejših Avstrijcev v lasti 23 odstotkov celotne zasebne lastnine države. Dve desetletji pozneje je ta delež poskočil na 39 odstotkov. To je več kot v Nemčiji (35 odstotkov) in celo več kot v ZDA (36 odstotkov).
 
Po drugi strani pa ima 50 odstotkov gospodinjstev iz revnejše polovice Avstrije v lasti le 2,8 odstotka celotne zasebne lastnine v državi. Ti podatki so bili zbrani leta 2017, preden je izbruhnila trenutna pandemija. Zaenkrat še ni jasno, kako bo covid-19 vplival na porazdelitev celotnega bogastva v Avstriji, a verjetno manj premožni v tem času niso in ne bodo izboljšali svojega položaja.
 

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.