OECD: Reciklira se manj kot deset odstotkov plastike

Količina plastičnih odpadkov se je od leta 2000 po vsem svetu več kot podvojila, kljub temu pa se reciklira le devet odstotkov odpadne plastike.
Fotografija: Reciklira se manj kot deset odstotkov odpadne plastike. Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Reciklira se manj kot deset odstotkov odpadne plastike. Foto: Getty Images/iStockphoto

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v torek objavila poročilo, v katerem navaja, da se je količina plastike od leta 2000 skoraj podvojila, saj je bilo lani uporabljenih 460 milijonov ton plastike. Posledično se je več kot podvojila tudi količina plastičnih odpadkov, in sicer na 353 milijonov ton.

image_alt
Zaradi podnebnih sprememb bo kava dražja

Poročilo teden dni pred zasedanjem ZN

»Ob upoštevanju izgub med recikliranjem je bilo na koncu pravilno recikliranih le devet odstotkov plastičnih odpadkov, 19 odstotkov je bilo sežganih, skoraj 50 odstotkov pa odloženih na sanitarnih odlagališčih. Preostalih 22 odstotkov je bilo odloženih na nenadzorovanih odlagališčih, sežganih v odprtih jamah ali izpuščenih v okolje,« so zapisali v poročilu Global Plastic Outlook.

Poročilo, v katerem OECD na podlagi zastrašujočih ugotovitev vse države poziva k večjim prizadevanjem za izboljšanje ravnanja z odpadki, je bilo pripravljeno teden dni pred začetkom okoljske skupščine Združenih narodov (ZN). Na zasedanju v Nairobiju naj bi se po poročanju AFP začeli uradni pogovori o prihajajoči mednarodni pogodbi o plastiki.

image_alt
Nemčija: skoraj pol tone gospodinjskih odpadkov na prebivalca letno

Večina odpadkov izhaja iz plastične embalaže

Zaradi pandemije covida-19 se je uporaba plastike leta 2020 na letni ravni sicer zmanjšala za 2,2 odstotka, vendar strokovnjaki pričakujejo, da se bo z okrevanjem gospodarstva hitro spet povečala.

Največji delež odpadkov predstavlja plastična embalaža. Foto: Getty Images/iStockphoto
Največji delež odpadkov predstavlja plastična embalaža. Foto: Getty Images/iStockphoto

V poročilu navajajo tudi, da skoraj dve tretjini plastičnih odpadkov predstavlja plastika z življenjsko dobo, krajšo od pet let, od tega je 40 odstotkov plastične embalaže, 12 odstotkov odpadkov izvira iz potrošniških dobrin, 11 odstotkov pa iz tekstila.

Največjo količino odpadkov proizvede ZDA

Leta 2019 naj bi plastika prispevala 3,4 odstotka svetovnih emisij toplogrednih plinov, od tega 90 odstotkov zaradi proizvodnje in pretvorbe fosilnih goriv. Posledično generalni sekretar OECD Mathias Cormann v poročilu vse države poziva k usklajenim in globalnim rešitvam.

Kot navaja AFP, je Organizacija že podala nekaj predlogov za reševanje tega problema, vključno z razvojem trga za reciklirano plastiko in naložbami v osnovno infrastrukturo za ravnanje z odpadki. V ta namen naj bi državam z nizkimi dohodki namenili 25 milijard evrov.

Poročilo je obravnavalo tudi količino plastičnih odpadkov, ki so jih ustvarile države po vsem svetu. Glede na ugotovitve naj bi bile največje kršiteljice ZDA, saj je tam letno ustvarjena količina odpadkov na osebo znašala 221 kilogramov. Medtem je bilo v evropskih državah letno ustvarjenih 114 kilogramov odpadkov na osebo, na Japonskem pa le 69 kilogramov, še navajajo tuji mediji. 

image_alt
Zaradi podnebnih sprememb vse manj mest, ki lahko organizirajo ZOI

Več iz rubrike