Hrvaški premier računa na Slovenijo

Hrvaška pričakuje, da bo njen vstop v schengensko območje odobren v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji.
Fotografija: FOTO: Borut Zivulovic / Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Borut Zivulovic / Reuters

Slovenija se že pospešeno pripravlja na prevzem funkcije predsedujoče države. Evropski uniji bo namreč predsedovala v drugi polovici letošnjega leta.

Hrvaška, ki si že nekaj časa želi vstopiti v schengensko območje, vidi to kot priložnost, da bi se njena želja končno izpolnila, je pred kratkim oznanil hrvaški premier Andrej Plenković.
image_alt
Poglablja se strah pred inflacijo

»Verjamem, da je to mogoče. S Slovenijo smo v dobrih odnosih in bilo bi super, če bi se to zgodilo v času njenega predsedovanja Evropski uniji,« je dejal Plenković.

Plenković je o vstopu Hrvaške v schengensko območje razpravljal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in s komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson, poročajo tamkajšnji mediji. 
 

Tehnična merila za vstop v EU izpolnjena 


Tako prejšnja kot sedanja Evropska komisija sta potrdili, da Hrvaška izpolnjuje vsa tehnična merila za vstop v schengensko območje. Zdaj je na državah članicah, da sprejmejo odločitev o tem koraku.

Plenkoviću so postavili vprašanje, če pričakuje, da bi imela Hrvaška lahko težave s katero od držav članic. Odgovoril je, da ne, saj Hrvaška izpolnjuje vse potrebne kriterije. »Verjamem, da se približujemo pozitivni odločitvi Sveta,« je izjavil Plenković.
FOTO: Jure Eržen / Delo
FOTO: Jure Eržen / Delo


Evropska komisija je sicer nedavno objavila novo strategijo za schengensko območje in dva zakona o spremembah glede ocenjevanja držav za pristop v schengensko območje.
 

Razprava tudi o BiH


Hrvaški premier in predsednik Evropskega sveta Michel sta sicer razpravljala tudi o razmerah v jugovzhodni Evropi, predvsem v Bosni in Hercegovini.

Plenković je ob tem dejal, da Hrvaška podpira želje sosede, da pristopi v Evropsko unijo. Kot je poudaril, bi bilo pred tem treba spremeniti volilni zakon, ki velja v Bosni in Hercegovini. Omogoti bi morali pravične parlamentarne volitve leta 2022, je prepričan Plenković. 
image_alt
Lahko kitajska digitalna valuta zamaje globalno finančno stabilnost?

Več iz rubrike