Odkrivamo talente: Barbara Kaurič Novogradec

Barbara Kaurič Novogradec: »Verjamem, da lahko svoje znanje vedno nadgrajuješ, ne glede na to, na kateri točki si.«
Fotografija: Barbara Kaurič Novogradec. Foto: Barbara Kaurič Novogradec/osebni arhiv
Odpri galerijo
Barbara Kaurič Novogradec. Foto: Barbara Kaurič Novogradec/osebni arhiv

Barbara Kaurič Novogradec je mlada umetnica, po naravi tiha in umirjena dušica. Že od malih nog je rada raziskovala različne veje umetnosti in svobodno izražala svoj talent. Po izobrazbi grafična oblikovalka je kmalu po končanem študiju našla svoje poslanstvo drugje.

image_alt
Odkrivamo talente: Anita Česnik Mažgon

V najstniških letih se je podala na svojo spiritualno pot in začela raziskovati smisel življenja. Istočasno so jo začeli zanimati energetski kristali in njihove zdravilne lastnosti. Kot grafična oblikovalka je veliko časa preživela za računalnikom, hkrati pa si je želela ustvariti nekaj drugačnega, unikatnega, s svojimi rokami. Tako se je nenadoma odločila, da bo oblikovala nakit iz kristalov in žice.

Svoje izdelke pod blagovno znamko Elinor Crystal uspešno prodaja tudi v tujino, predvsem po zaslugi platforme Etsy. Za Svet kapitala nam je zaupala, od kod črpa navdih, kje se je naučila tehnike oblikovanja nakita in kakšne pripomočke uporablja za svoje delo.

Kako se je začela vaša zgodba o oblikovanju nakita? 

Moja zgodba izdelave nakita se je začela povsem nepričakovano. Nikoli si nisem mislila, da se bom dejansko podala v to, a neka višja sila me je preprosto vlekla v to smer. Vedno so me pritegnile različne oblike umetnosti, ki sem jih z veseljem raziskovala že od malih nog. Bodisi je bilo to izdelava nakita iz perlic, risanje, oblikovanje slik v Photoshopu ali pa glasba in igranje različnih instrumentov, kot na primer klavirja, flavte ter pozneje tudi harfe. Na tej smeri sem dokončala tudi srednjo grafično šolo in študij na višji šoli za multimedije, zatem pa me je pot kar naenkrat ponesla drugam.

<p>Nakit iz različnih kristalov. Foto: Barbara Kaurič Novogradec/osebni arhiv</p>

Nakit iz različnih kristalov. Foto: Barbara Kaurič Novogradec/osebni arhiv

Povsem naključno sem nekje na spletu zasledila nakit iz žice, ki me je prevzel. Bil je zelo unikaten, zanimivih oblik in kot da bi prišel z drugega sveta. V meni se je porodila neka želja, da bi to poskusila izdelovati tudi sama, a je bil sprva to le hobi za lastno veselje. Priskrbela sem si ves potrebni material in že samo po nekaj poskusih me je to popolnoma prevzelo.

Cele dneve sem ustvarjala, se učila osnovnih korakov in preizkušala različne oblike. Mimogrede sem kakšno sliko tudi objavila na socialnih omrežjih, kjer so se začeli nekateri ljudje zanimati za moj nakit. To me je seveda zelo razveselilo in mi dalo še dodatni zagon. Ker je bil odziv tako dober, sem nato začela razmišljati o tem, da bi ustvarjanju posvetila še več časa, vse dokler se nisem nekega dne le opogumila in se podala na pot samostojne podjetnice. 

image_alt
Odkrivamo talente: Eva Mlinar

Kdo vas je naučil tehnike?

Od nekdaj sem bila bolj tiste vrste oseba, ki se kakršnekoli stvari najraje loti sama. Tako je bilo tudi pri izdelavi nakita. V veliko pomoč so mi bili videi na Youtube kanalu in tam sem se naučila praktično vse, kar sem potrebovala. Najpomembnejši so seveda osnovni koraki in različne tehnike prepletanja.

Ko sem osvojila osnovno znanje, sem kmalu začela ustvarjati kreacije po svojih željah in vizijah. Moj cilj je od nekdaj bil predvsem izhajati iz lastne duše in mislim, da doda to izdelku največji čar. Moram pa še omeniti, da vsa natančnost in kreativnost nista nastali čez noč, ampak so bile potrebne ure in ure prakticiranja z žičkami, da sem prišla do tu, kjer sem danes. Veliko je bilo tudi ponesrečenih primerov, še posebej na začetku.

<p>Foto: Barbara Kaurič Novogradec/osebni arhiv</p>

Foto: Barbara Kaurič Novogradec/osebni arhiv

Sčasoma je tega vedno manj in verjamem, da lahko svoje znanje nenehno nadgrajuješ, ne glede na to, na kateri točki si. Potrebna sta le volja in trud.

Od kod črpate navdih?

Po naravi sem bolj introvertirana in marsikdo, ki me pozna, pravi, da živim v nekem svojem svetu. Vedno sem se počutila zelo domače v naravi, hkrati pa čutim tudi globoko povezavo z angelsko in vilinsko energijo. Občasno igram tudi razne fantazijske računalniške igre, ki me popeljejo v povsem drug svet, tako da svoj navdih največkrat črpam iz kombinacije vsega naštetega. S tem se lahko zelo poistovetim. Tam najdem toplino, ljubezen in občutke polne čarobnosti nasploh.

Katere pripomočke uporabljate in koliko časa vam vzame posamezen kos nakita?

Pri taki vrsti dela ne potrebuješ veliko pripomočkov. Predvsem so pomembne klešče za oblikovanje in rezanje žic, drugače pa večinoma oblikujem kar z rokami, saj razna orodja z lahkoto poškodujejo kovino, še posebej baker. Pri izdelavi poskušam biti čim bolj natančna in previdna.

image_alt
Odkrivamo talente: Matjaž Sedlar

Ker izdelujem tako preprostejše kot tudi zahtevnejše kreacije, je časovni okvir izdelave povsem različen. Za najbolj zahtevne lahko izdelava traja tudi 10 ur ali več. Pri uporabi jekla lahko na primer celoten proces zaradi trdote materiala vzame več časa, medtem ko se baker ali srebro precej lažje upogibata, tako da je čas izdelave odvisen tudi od vrste žic.

Kateri kristal vam je najljubši in zakaj?

Že od vsega začetka me najbolj navdušujeta labradorit in mesečev kamen. Oba sta tako čarobna, da te kar posrkata vase in kot sem omenila že prej, obožujem vse, kar me spominja na vilinske in fantazijske svetove. Oba mi predstavljata neko uteho in oporo ter mi dajeta moč, da grem lahkotneje in z večjim zagonom skozi življenje.

<p>Foto: Barbara Kaurič Novogradec/osebni arhiv</p>

Foto: Barbara Kaurič Novogradec/osebni arhiv

Obstaja pa še mnogo drugih krasnih kristalov, a bi bil seznam žal predolg.

Kdo so vaši kupci?

Ker je naš trg bolj majhen, sem se že na začetku usmerila prevdsem na tujega. Največ kupcev je iz Amerike, saj prek spletne trgovine na Etsy platformi prodajam po celem svetu. Imam pa kar nekaj zvestih kupcev tudi v Sloveniji. Zanje sem neizmerno hvaležna, saj me podpirajo in spremljajo že dolgo časa.

Kaj ste si želeli postati kot najstnica?

V najstniških letih nisem imela nekih posebnih želja ali vizij glede svoje kariere. Takrat sem se še malo iskala in raziskovala svet okoli sebe. Sem pa že od nekdaj čutila, da bo moja življenjska pot tlakovana z umetnostjo, duhovnostjo in osebno rastjo, saj je to nekaj, kar najbolj bogati mojo dušo.

image_alt
Odkrivamo talente: Tina Kapelj Kovačič

Katero/e še živečo osebo ali osebe najbolj občudujete?

Občudujem ljudi, ki so zvesti sami sebi in sledijo svojim sanjam. Tiste, ki govorijo svojo resnico in se je ne bojijo izraziti. Ljudi, ki izžarevajo iskrenost, ljubezen, sočutje in spoštovanje do sočloveka. V njih vidim neizmerno moč. Še najbolj pa občudujem in cenim svojo družino in moža, ki mi vedno stojijo ob strani in me podpirajo na moji poti.

Več iz rubrike