Odvija se množična migracija zaposlenih

Zaradi množične menjave delovnih mest bodo nekatere panoge še posebej prizadete.
Fotografija: Skoraj polovica od 30.000 anketiranih zaposlenih po vsem svetu namerava zapustiti trenutno delovno mesto. Foto: Lucas Jackson / Reuters
Odpri galerijo
Skoraj polovica od 30.000 anketiranih zaposlenih po vsem svetu namerava zapustiti trenutno delovno mesto. Foto: Lucas Jackson / Reuters

Zaradi vsem znanih razlogov je v zadnjem letu in pol veliko ljudi delalo od doma in mnogim je bil takšen način dela všeč. Nekatere je celo spodbudil, da so se podali na samostojno podjetniško pot. Ključni razlog, ki je anketirane zaposlene spodbudil k menjavi delovnega mesta, pa je denar.
 

Največ odpovedi bo v tehnološkem sektorju

 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Podjetja, ki delujejo v računalniški in informacijski industriji, ter finančna podjetja bi morala biti pripravljena na spremembe. Po podatkih nove raziskave, ki je bila nedavno objavljena na spletni strani Resume Builder, je 40 odstotkov računalničarjev in 24 odstotkov finančnikov že odšlo oziroma namerava zapustiti svoje delovno mesto do leta 2022.
 
Naslednji v vrsti so zaposleni v zdravstvu z 18 odstotki, v živilski in gostinski industriji pa namerava oditi 16 odstotkov zaposlenih. Po navedbah Inc je bila anketa izvedena avgusta letos, anketiranih pa je bilo skupno 1250 zaposlenih Američanov. Od tega jih je 22 odstotkov še neodločenih glede odhoda z delovnega mesta.
image_alt
Odličnjakinja za tekočim trakom

Podjetje Microsoft je spomladi objavilo ločeno raziskavo, v kateri je ugotovilo, da namerava 41 odstotkov od 30.000 anketiranih zaposlenih po vsem svetu zapustiti trenutno delovno mesto. Pomembno je poudariti, da je lahko razlika med namero in dejansko odpovedjo velika, toda podatek vseeno namiguje na določeno nezadovoljstvo. Podatki v nadaljevanju članka se nanašajo na anketo spletne strani Resume Builder.
 

V iskanju boljšega plačila in večjih ugodnosti

 
Anketiranci so lahko izbrali več možnih odgovorov. Med zaposlenimi, ki nameravajo dati odpoved, jih 50 odstotkov pravi, da je njihov glavni razlog želja po boljšem plačilu in večjemu številu ugodnosti. Veliko jih želi raziskati nove karierne priložnosti; 44 odstotkov zaposlenih namreč zanima ustanovitev lastnega podjetja, pri zaposlenih v tehnološki industriji pa je ta številka narasla na 70 odstotkov.
 
Foto: Eddie Keogh / Reuters
Foto: Eddie Keogh / Reuters
Približno 43 odstotkov anketirancev je kot razlog za odpoved navedlo iskanje dela, ki ne zahteva prisotnosti v pisarni. Ker se vse več delovnih mest vrača nazaj v poslovne prostore podjetij, lahko prilagodljivi urniki in možnost dela od doma podjetjem pomagajo zadržati kader.
 
Za Slovenijo si lahko približno sliko ustvarimo s pomočjo podatkov s Statističnega urada Republike Slovenije (SURS), čeprav podatki za leto 2021 še niso na voljo. V Sloveniji je znašal delež zaposlenih, ki nikoli ne delajo od doma, v letu 2020 79,8 odstotka, kar je 2,3 odstotka manj kot leto prej. Delež zaposlenih, ki občasno delajo od doma, se je v letu 2020 zvišal za 1,7 odstotka glede na prejšnje leto. Odstotek zaposlenih, ki običajno delajo od doma, pa se je v letu 2020 zvišal za 0,7 odstotka glede na leto 2019.
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Več iz rubrike