Novi lastniki največji slovenski marini povzdignili na višjo raven

V Marini Izola je zasedenost 98-odstotna, v Marini Portorož pa za 30 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani.
Fotografija: V izolski marini imajo letos 98-odstotno zasedenost: Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V izolski marini imajo letos 98-odstotno zasedenost: Foto: Jože Suhadolnik/Delo

V obeh največjih slovenskih marinah so zelo zadovoljni s trenutno zasedenostjo. Obeti za nadaljevanje so spodbudni, upajo, da jim pandemija ne bo vzela zaslužka.
image_alt
Avstrija: Kriza kot odskočna deska za energetsko revolucijo

30-odstotna rast

 
Marina Portorož je spomladi iz Term Čatež prešla v roke podjetja Luka Lucija, ki je v lasti slovenskega investicijskega sklada Cirus 1, ki ga upravlja JonatanMars. Letos zaznavajo za okoli 30 odstotkov višjo zasedenost, kot v enakem obdobju lani.
 
Domači gosti predstavljajo 60 odstotkov, 30 odstotkov je nemško govorečih, 5 odstotkov gostov je iz Italije, ostalo pa so gosti drugih držav, poroča STA.
 

Marina Portorož prenavlja celotno podobo

 
Kot so povedali iz Marine Portorož, so skladno z vizijo novega vodstva nedavno zaključili prenovo sanitarij v starem delu marine, hkrati pa se zaključuje obnova bazena, na katerem bo zaživel Beach club.
 
image_alt
Novi boni v pomoč gospodarstvu pripravljeni na uporabo

Osvežili so tudi hortikulturno podobo marine, ponovno vzpostavili servis plovil, v prihodnje pa nameravajo vzpostaviti izposojo koles in skirojev. Nadaljevali bodo s posodobitvijo infrastrukture, kot so WiFi omrežje in polnilnice za električna vozila, saj želijo zagotovili boljšo uporabniško izkušnjo za svoje goste.
Marina Portorož prenavlja celotno podobo. Foto: Blaz Samec/Delo
Marina Portorož prenavlja celotno podobo. Foto: Blaz Samec/Delo

V Izoli 65 odstotkov domačih gostov

 
Marina Izola je lani, ko je prišla v roke družbi Grafist Anteja Guberca, beležila 90-odstotno zasedenost. Letos je zasedenost še večja, in sicer kar 98-odstotna. Od tega je 65 odstotkov domačih gostov, med tujimi pa je največ italijansko in nemško govorečih, poroča STA.
 
Približno desetina vseh gostov je dnevnih, ostalo predstavljajo letni najemniki privezov. Na splošno v zadnjih dveh letih zaznavajo večje povpraševanje po privezih, zanimali naj bi se predvsem slovenski lastniki plovil.
 

Nadaljevanje sezone bo narekovala pandemija

 
Kot so povedali v izolski marini, so se krizi zoperstavili z določenimi izboljšavami, med drugim so uvedli digitalizacijo poslovanja. V prihodnje načrtujejo investicijo v izgradnjo novega B pomola, kjer bodo na voljo novi privezi, še poroča STA.
 
image_alt
Ponekod cepljenje že obvezno; sosedje začenjajo s tretjim odmerkom

V obeh marinah se zavedajo, da je nadaljevanje sezone odvisno predvsem od poteka pandemije covida-19. Vendar, glede na to, da so na plovilih gostje v svojih mehurčkih, je dopustovanje na tak način v skladu s priporočili za preprečevanje širjenja covida-19.
 
Junija so zaznali povečano število gostov, upajo, da se bo trend nadaljeval in da bo sezona zaključena uspešno.

Več iz rubrike