Novi lastniki oživljajo Ivarčko jezero

Novi lastniki Ivarčkega jezera, nekdaj priljubljene destinacije pod Uršljo goro, uresničujejo napovedi o oživitvi območja.
Fotografija: Prvomajsko srečanje ravenskih železarjev na Ivarčkem jezeru pod Uršljo goro. Foto Ivan Praprotnik 
Odpri galerijo
Prvomajsko srečanje ravenskih železarjev na Ivarčkem jezeru pod Uršljo goro. Foto Ivan Praprotnik 

Lastnika Ivarčkega jezera sta letos postala nekdanji finančni minister Uroš Čufer in njegov partner Ugur Yildirim, ki sta upravljanje Ivarčkega jezera za dve leti zaupala poslovnežu in poznavalcu trendov v turizmu Dominiku S. Černjaku oziroma družbi Collegium Mondial travel.
 
Černjak je leta 2015 sprejel tudi izziv oživitve jezera Jasna, ene od glavnih turističnih atrakcij Kranjske Gore, in v povezavi s tem leta 2019 prejel priznanje za izjemen prispevek k razvoju slovenskega turizma, ki ga podeljuje Turistično gostinska zbornica Slovenije.
 
Ivarčko jezero. Foto: Kotnik Mateja
Ivarčko jezero. Foto: Kotnik Mateja
Izkušnje pri oživitvi jezera Jasna bodo Černjaku in njegovi ekipi v pomoč tudi pri oživljanju Ivarčkega jezera. Prvi izziv oziroma cilj je bil, da že do začetka letošnje poletne sezone zagotovijo, da je Ivarčko jezero varno za dostop in kopanje ter da je vzpostavljena osnovna gostinska ponudba.
 
Vse to so v sodelovanju z lokalno skupnostjo in v soglasju z lastniki že uredili, tako da je Ivarčko jezero v minulih dneh že gostilo prve goste. Zdaj za letošnje poletje načrtujejo tri večje organizirane prireditve.
 
Medtem ekipa pod vodstvom Černjaka z delom nadaljuje v smeri priprave predlogov prihodnjih načrtov razvoja Ivarčkega jezera. Konkretnih predlogov še ni, je pa znana usmeritev v produkte, ki so trajnostni, ki zajemajo gostinsko ponudbo in turistične zmogljivosti in ki sodijo v sklop destinacijske in strategije razvoja Slovenije, je za STA dejal Černjak.

Ivarčko jezero. Foto: Kotnik Mateja
Ivarčko jezero. Foto: Kotnik Mateja
V načrte bodo vključili trende, ki prihajajo, povezane z značilnostmi generacije milenijcev, ob tem pa iščejo in razvijajo produkte, ki so vezani na alpski prostor. Po raziskavi Svetovne turistične organizacije iz leta 2010 bodo namreč Alpe glavna destinacija Evrope leta 2025. In območje Ivarčkega jezera in bližnjih Kotelj pod Uršljo goro je nekakšen vstop v alpski svet, je dejal Černjak.
 
Osnutek načrtov bo predvidoma pripravljen do jeseni, nato pa ocenjuje, da bi se »stvari lahko začele realno dogajati v letu 2023«, je še dejal Černjak, ki je navdušen nad odzivom ljudi v lokalnem okolju, ki so pripravljeni sodelovati pri uresničevanju načrtov in so veseli in hvaležni ob oživljanju Ivarčkega jezera.
 
image_alt
Prvo polletje ugodno za hrvaški turizem

Izpostavil je tudi dobro sodelovanje z Občino Ravne na Koroškem, kjer si, kot je znano, že vrsto let prizadevajo za oživitev območja Ivarčkega jezera, ki leži pod Uršljo goro, nedaleč stran od na novo razvijajočega se Rimskega vrelca.
 
Zadnja leta je namreč infrastruktura na območju Ivarčkega jezera - to je bilo prek družbe Ivarčko v lasti konjiškega podjetja SG Automotive - propadala, nekaj let ob jezeru ni bilo gostinske ponudbe, je pa ravenska občina ves čas tam urejala zelenico okoli jezera, skrbela za odvoz smeti in nujno vzdrževanje.
 

Več iz rubrike