Nissanov upravni odbor Ghosna odstavil z mesta predsednika

Ghosna so na Japonskem aretirali v ponedeljek po mesec dni trajajoči preiskavi, ki so jo organi pregona začeli na podlagi poročila žvižgača.
Fotografija: Pixabay
Odpri galerijo
Pixabay

Nissanov sedemčlanski upravni odbor je danes z mesta predsednika soglasno odstavil Carlosa Ghosna, ki so ga japonske oblasti v ponedeljek pridržale zaradi suma prirejanja poslovnih knjig, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ghosn je podjetje vodil skoraj dve desetletji.

Ghosna so na Japonskem aretirali v ponedeljek po mesec dni trajajoči preiskavi, ki so jo organi pregona začeli na podlagi poročila žvižgača, poroča AFP. Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumijo, da sta sklepala sumljive oz. nedovoljene posle.

Njegovo usodo so v Nissanu nakazali kmalu po ponedeljkovi aretaciji, saj je le nekaj ur pozneje Ghosnov naslednik na mestu izvršnega direktorja Hiroto Saikawa, ki ga je Ghosn izbral sam, pozival k njegovi odstavitvi. Čeprav so Ghosna člani upravnega odbora danes odstavili, 64-letni Brazilec tehnično ostaja njegov član. Več delničarjev je sicer že pozvalo k sklicu skupščine, na kateri bi ga razrešili še iz tega položaja.

Ghosn velja za arhitekta povezave med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem, ki je lani skupaj prodala 10,6 milijona vozil, kar je več kot katerikoli drugi proizvajalec. Kot poroča AFP, njegov padec zdaj ogroža obstoj združenja, ki po svetu zaposluje 450.000 ljudi.

Za razliko od Nissana so člani Renaultovega upravnega odbora v torek sklenili, da Ghosn ostaja na funkciji in bo še naprej vodil podjetje. Za zagotovitev nemotenega poslovanja pa bo v vmesnem času skrbel izvršni poslovni direktor Thierry Bollore.

Ghosn je sicer trenutno v priporu v Tokiu, od aretacije pa še ni podajal izjav. Danes ga je obiskal brazilski konzul Joao de Mendonca in dejal, da je Ghosn zvenel dobro, še poroča AFP.

Več iz rubrike