Domov Aktualno 19. November 2018.

Na Japonskem aretirali prvega moža koncerna Renault-Nissan

© AFP
Na Japonskem so aretirali prvega moža koncerna Renault, ki sodeluje z japonskima proizvajalcema Nissanom in Mitsubishijem, Carlosa Ghosna.

Japonski preiskovalci so ga zasliševali na podlagi suma prirejanja poslovnih knjig in ga na koncu pridržali. Preiskavo so pred več meseci sprožili Nissanu, kjer so Ghosna in zastopnika koncerna Grega Kellyja sumili, da sklepata sumljive oz. nedovoljene posle. Prirejala naj bi podatke o plačevanju nadomestil za kotacijo vrednostnih papirjih in zakrivala zneske svojih prejemkov, Carlos Ghosn naj bi uporabljal sredstva družbe v zasebne namene, pri tem pa naj bi sodeloval tudi Kelly. Nepravilnosti naj bi trajale več let.

Obtožbe so precej pretresle trge, delnica Renaulta je na borzi v Parizu izgubila več kot 12 odstotkov. Novica na dogajanje na tokijski borzi danes ni imela vpliva, saj je odjeknila po zaprtju te borze.

Ghosn sodeloval pri učinkovitemu prestrukturiranju Renault in Nissana v devetdesetih letih, zaradi stroge politike varčevanja pa se ga je prijel vzdevek »ubijalec stroškov«. Družbi sta jeseni 2016 uspešno priključili še družbo Mitsubishi. Ghosn je na Japonskem znan kot glavni zagovornik japonskega avtomobilskega sektorja.

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.