Nepremičnine se dražijo po vsem svetu, tudi v Evropi

Cene stanovanjskih nepremičnin so se za več kot pet odstotkov povišale v 23 od 60 držav, dražijo pa se skoraj povsod.
Fotografija:  Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
 Foto: Shutterstock

Od več kot 60 držav, ki so vključene v svetovni indeks cen stanovanjskih nepremičnin, ki ga pripravlja Mednarodni denarni sklad (IMF), so se v letu 2020 v treh četrtinah držav cene stanovanjskih nepremičnin povišale. V 23 državah so cene narasle celo za več kot pet odstotkov. Ta trend se je, kot kažejo najnovejši podatki, v letošnjem letu večinoma nadaljeval. Zaradi rasti cen stanovanjskih nepremičnin so te postale nedostopne številnim skupinam prebivalstva po Evropi.

Nizke obrestne mere in veliko povpraševanja

Raziskave IMF kažejo, da so k razmahu cen stanovanjskih nepremičnin prispevale nizke obrestne mere. Pomembno vlogo pa sta igrali tudi politična podpora, ki so jo zagotovile vlade, in večja potreba delavcev po tem, da bi lahko delali od doma.

image_alt
V idilični italijanski regiji naprodaj hiše za evro

V številnih državah, vključno z ZDA, so spletna iskanja stanovanj dosegla rekordno raven, navaja spletna stran The World Economic Forum. Poleg dejavnikov povpraševanja so se cene stanovanjskih nepremičnin zvišale tudi zaradi motenj v dobavni verigi, ki so povečale stroške gradbenih materialov in posledično gradnje.

V 23 od 60 držav so se cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za več kot pet odstotkov. Foto: Bank for International Settlements and World Economic Outlook
V 23 od 60 držav so se cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za več kot pet odstotkov. Foto: Bank for International Settlements and World Economic Outlook

Čeprav je mogoče s temeljnimi dejavniki povpraševanja in ponudbe v veliki meri pojasniti živahnost nepremičninskih trgov v času pandemije, oblikovalci politik kljub temu pozorno spremljajo razvoj dogodkov v tem sektorju. Zaradi rasti cen stanovanj glede na dohodke so stanovanja postala nedostopna številnim skupinam prebivalstva, kar je bilo poudarjeno v nedavni študiji IMF o dostopnosti stanovanjskih nepremičnin v Evropi.

Postpandemična ureditev dela bi lahko še dodatno povečala razlike v neenakosti. Tisti z visokimi dohodki, ki delajo na daljavo, se namreč potegujejo za večja stanovanja, zaradi česar so stanovanja manj dostopna manj premožnim prebivalcem, navajajo strokovnjaki. Rast cen stanovanj je v nekaterih državah vplivala tudi na skupno inflacijo, ki vključuje cene hrane in energentov ter bi lahko prispevala k trajnejšim inflacijskim pritiskom.

image_alt
ECB verjetno ne bo zviševala obrestnih mer

Pred več kot desetletjem je preobrat v cenah stanovanjskih nepremičnin zaznamoval začetek svetovne finančne krize. Vendar pa se zdi, da je razcvet dvojnega kreditiranja gospodinjstev in cen nepremičnin v številnih državah danes manj pogost. Zato bi po ugodnem scenariju dejavniki, kot so zvišanje obrestnih mer, ukinitev političnih podpor in pravočasna dobava gradbenih materialov, lahko privedli do določene stabilizacije cen stanovanjskih nepremičnin.

Več iz rubrike