Nemčija: Upad zasebne prezadolženosti največji doslej

Vsak 11. odrasli prebivalec Nemčije je prezadolžen. Zanimivo pa je, da se lani in letos, v času krize zaradi covida-19, prezadolženost zmanjšuje.
Fotografija: Prezadolženost v Nemčiji upada tako absolutno kot relativno. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Prezadolženost v Nemčiji upada tako absolutno kot relativno. Foto: Shutterstock

Vsak 11. odrasli prebivalec Nemčije je prezadolžen. Zanimivo pa je, da se lani in letos, v času krize zaradi covida-19, prezadolženost zmanjšuje.

Prezadolženost v Nemčiji upada tako absolutno kot relativno. Število prezadolženih se je v letih 2020 in 2021 znižalo, hkrati pa se je zmanjšal tudi njihov delež na ravni celotnega odraslega prebivalstva države. Letos je bilo zabeleženih 6,16 milijona prezadolženih, kar je skoraj 700.000 manj kot lani, ko je bilo takih 6,85 milijona (9,97 odstotka odrasle populacije) in skoraj 750.000 manj kot leta 2019, ko je bilo prezadolženih 6,92 milijona (10 odstotkov odraslega prebivalstva). Od začetka prejšnjega desetletja v nobenem letu ni bilo manj zadolženih Nemcev kot letos. V letu 2021 je delež prezadolženih odraslih prebivalcev (8,86 odstotka) prvič padel pod devet odstotkov.

image_alt
Koliko denarja je na svetu?

Leta 2012 je stopnja prezadolženosti znašala 9,65 odstotka (6,59 milijona ljudi) in se je nato postopoma povečevala. Najvišje število prezadolženih je bilo doseženo leta 2018 (6,93 milijona), njihov delež med odraslimi prebivalci Nemčije pa je bil v letu 2016 10,06-odstoten.

Število prezadolženih se je zmanjšalo v skoraj vseh starostnih skupinah, tako med moškimi kot ženskami, na vzhodu in zahodu države. Ti padajoči podatki so res »paradoks prezadolženosti«, še posebej glede na to, da pandemija traja že kar nekaj časa, priznava Patrick-Ludwig Hantzsch, vodja ekonomskih raziskav pri Creditreformu, poslovni skupnosti, ki razpolaga s precejšnjim številom dokumentov o podjetjih in posameznikih, to pa ne le na ravni Nemčije. (v Sloveniji Creditreform deluje od leta 1992 in ima v Ljubljani lasten d.o.o.).

image_alt
Ko Avstrijec ne more potovati, v starih oblačilih preureja hišo

Presenetljivo je, da se je lani v času prvih valov pandemije stanje nemške zasebne prezadolženosti izboljšalo in ne poslabšalo. Država je ves čas pomagala delavcem tistih podjetij, ki so morala zaradi motenj na trgu poslovati krajši delovni čas, podjetjem pa je pri premagovanju krize nudila druge vrste pomoči. »Trenuten stabilen položaj individualnih potrošnikov je tesno povezan s splošnim gospodarskim razvojem,« dodaja Hantzsch. Akutni vpliv pandemije covida-19 na prezadolženost ni bil prevelik, ampak se bo odražal s časom in bo trajal dlje. »Megatrendi, kot so motene dobavne verige, naraščajoče cene energije in očitna inflacija, bodo najprej prizadeli podjetja, nato denarnice potrošnikov,« pravi Hantzsch.

Berlin. Foto: Shutterstock
Berlin. Foto: Shutterstock

Od začetka prejšnjega leta do letošnje zime povečanje prihrankov za 200 milijard evrov

Poleg tega je v času krize bolj izrazita previdnost ljudi, ki so svoje nakupe omejili veliko bolj kot v prejšnjih, bolj brezskrbnih letih. Od začetka lanskega leta do letošnje jeseni so Nemci svoje denarne prihranke povečali za 200 milijard evrov. To pa ne pomeni, da je vse dobro. Stephan Vila, direktor Creditreformovih podjetij Boniversum in microm, pravi, da letos skoraj tretjina (32 odstotkov) vseh nemških gospodinjstev - v absolutnih številkah 13,5 milijona - še vedno beleži upad skupnega neto dohodka gospodinjstva.

Creditreformovi analitiki ugotavljajo, da se je v zadnjih mesecih, prvič po maju 2020, povečal tako imenovani »finančni stres« potrošnikov v Nemčiji. Takšen stres občutijo tisti, ki raziskovalcem povedo, da so imeli vsaj enkrat v zadnjih 12 mesecih občutek, da ne bodo mogli poravnati vseh svojih finančnih obveznosti. V Nemčiji je bilo oktobra letos takih približno 13 odstotkov. Podoben je tudi delež tistih, ki priznavajo, da so izkoristili priložnost za odlog odplačevanja posojil, bodisi potrošniških, nepremičninskih ali avtomobilskih. Tudi takih je nekaj več kot pred enim letom.

image_alt
Do finančne varnosti po upokojitvi

DSGV, krovno Nemško združenje deželnih hranilnic, pravi, da takšno stanje duha tudi pojasnjuje, zakaj Nemci varčujejo veliko bolj kot prej. V zadnjih dveh desetletjih je znašala stopnja varčevanja gospodinjstev okoli 9 do 11 odstotkov, medtem ko je lani poskočila na 16 odstotkov, v nekaterih mesecih pa je dosegla 19 odstotkov. Creditreformini strokovnjaki so prepričani, da se velika večina dodatnih prihrankov ustvari za poplačilo dolgov.

Edina demografska skupina, pri kateri se število prezadolženih ni zmanjšalo, so ljudje, stari med 60 in 69 let. Število prezadolženih med njimi znaša približno 769.000, kar je 44.000 ali šest odstotkov več kot lani. Med njimi se je v zadnjih 12 mesecih močno povečalo število hujših primerov prezadolženosti, tistih s sodnim epilogom. To pomeni, da starostna revščina ni problem, na katerega je Nemčija imuna.

Do prezadolženosti prihaja iz različnih razlogov, pravijo strokovnjaki Creditreforma, ki so izdelali tipologijo prezadolženosti z osmimi kategorijami in tremi podskupinami: trajna prezadolženost, začasna prezadolženost in občasna prezadolženost. Nekateri prezadolženi so slabo finančno izobraženi, nekateri naivni, nekateri pragmatični (namerno se zadolžujejo, tvegajo začasno finančno preobremenitev), nekateri nenehno kupujejo najnovejše izdelke znanih blagovnih znamk, nekateri pa imajo za preveliki dolg »objektivne razloge«, izostanek prihodkov po izgubi službe, nepričakovane stroške ločitve ipd.

Več iz rubrike