Odkrita 7,6 milijona evrov vredna izgubljena mojstrovina

Vaza, najdena na območju srednje Evrope, je bila izdelana v 18. stoletju. Na nedavni dražbi je bila prodana za 7,6 milijona evrov.
Fotografija: Vaza iz porcelana je bila izdelana za kitajskega cesarja Qianlonga. FOTO: Courtesy Sotheby's
Odpri galerijo
Vaza iz porcelana je bila izdelana za kitajskega cesarja Qianlonga. FOTO: Courtesy Sotheby's

Kitajska vaza, ki je bila poleti na dražbi prodana za več kot 70 milijonov hongkonških dolarjev (7,6 milijona evrov), se je zadnjih 50 let nahajala v podeželskem okolju osrednje Evrope v hiši starejše ženske, poroča CNN. Gre za redek primerek, ki izvira še iz časov 18. stoletja in je po besedah poznavalcev »izgubljena mojstrovina«.

Vaza iz porcelana je bila izdelana za kitajskega cesarja Qianlonga, ki je svojo funkcijo zasedal kar 60 let. Oblika hruške je poslikana s cvetličnimi vzorci v modri in beli barvi. Vaza se je dolgo časa nahajala v stanovanju starejše gospe, ki je obkrožena s številnimi mačkami. Glede na krhkost vaze je tako po besedah poznavalcev zelo nenavadno, da se v vsem tem času ni razbila, ampak je ohranila svojo prvotno podobo. Prejšnja lastnica je vazo podedovala.
 

Lastnica vedela, da je vaza nekaj posebnega

 
Dražba je potekala v prostorih Sotheby's v Hong Kongu. FOTO: Courtesy Sotheby's
Dražba je potekala v prostorih Sotheby's v Hong Kongu. FOTO: Courtesy Sotheby's
Na domu prejšnje lastnice je vazo našel nizozemski umetnik Johan Bosch van Rosenthal. Podatek o točni lokaciji najdbe ni bil razkrit. Lastnica je umetnika povabila v hišo s prošnjo, da oceni finančno vrednost njene zbirke. Tako je prišlo do velikega odkritja.

»Lastnica je opozorila na delno pozlačeno kitajsko vazo na omari. Vedela je, da je ta vaza dragocena in da je nekaj posebnega,« je povedal van Rosenthal.

Vazo so kasneje pregledali strokovnjaki lovite londonske dražbene hiše Sotheby's. Primerjali so jo s predmeti, ki se nahajajo v arhivu kitajskega cesarstva. Iz zapisov je razvidno, da je bila vaza leta 1954 prodana na dražbi v Londonu za približno 56 takratnih dolarjev (47 evrov). Sicer pa je uradno ime te mojstrovine mrežasta vaza Harry Garner.

Najdeni še dve pomembni kitajski umetnini

 
Kot še poroča CNN, je omenjena vaza le ena izmed mnogih izdelkov, ki so se v letih 1742 in 1743 izdelovale v cesarjevi peči.

Sicer pa so bili v zadnjih letih na različnih lokacijah po svetu najdeni in za visoke zneske prodani tudi številni drugi kitajski predmeti, ki imajo velik zgodovinski pomen. Tako je bila leta 2010 v londonskem stanovanju v času čiščenja najdena še ena vaza iz obdobja vladanja cesarja Qianlonga. Prodana je bila za 68 milijonov dolarjev.

Leta 2018 so na podstrešju francoskega stanovanja odkrili vazo iz 18. stoletja, ki je bila nato na dražbi prodana za 19 milijonov dolarjev.

Več iz te teme:

Več iz rubrike