Nekdanji najemnik pohorskih hotelov v stečaj, delavci ostali brez plač in regresa

Mariborsko sodišče je v ponedeljek začelo stečajni postopek nad mariborsko družbo Playgreen v lasti Mirana Ferka, ki je še pred časom najemal pohorske hotele Arena, Bolfenk in Videc.
Fotografija: Hotel Arena, Maribor. FOTO: Regent Tadej
Odpri galerijo
Hotel Arena, Maribor. FOTO: Regent Tadej

Kot je razvidno iz objave sodišča na spletni strani Ajpesa, je to za stečajnega upravitelja imenovalo Zorana Mastena, upnike pa pozvalo k prijavi terjatev. Rok za prijavo terjatev in ločitvenih pravic se izteče tri mesece po oklicu stečaja oziroma 24. novembra, je še odločilo sodišče.

Omenjeno podjetje je tri hotele na in pod Mariborskim Pohorjem najemalo od jeseni 2018, pri čemer je imelo hotela Bolfenk in Videc na Pohorju v najemu le leto dni, s hotelom Arena pa so upravljali vse do marca letos, ko so ga ponovno zaprli.

Kot poroča STA, je Ferk še pred dvema tednoma zatrjeval, da si stečaja podjetja nikakor ne želi. Prekinitev najemne pogodbe je sicer utemeljeval z visoko najemnino s strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima hotele v lasti in jih prodaja, pri tem pa prave zime zadnji dve leti skoraj ni bilo. Odpadla je Zlata lisica, nato pa naj bi jih dokončno potopila še koronska kriza, je razloge za težave pojasnil Ferk.Podjetje je zaposlenim ostalo dolžno polovico februarske plače, plačo za marec in sorazmeren del regresa za letošnje leto. Ob zaposlenih sta večja upnika še občinski Marprom in DUTB, prilivov ni bilo več, dolg pa znaša okoli 150.000 evrov.

Hotel Arena ima sicer trenutno novega najemnika, in sicer družbo FMF mariborskega podjetnika Iva Filipovića, ki ima z DUTB podpisano najemno pogodbo do konca oktobra.


Slaba banka je trenutno sredi postopka prodaje vseh treh hotelov. Kako kaže, za zdaj ne razkrivajo, so pa nedavno za STA pojasnili, da je zanimanje za nakup hotelov, za katere so zbirali zavezujoče ponudbe, preseglo pričakovanja. Koliko ponudb so prejeli, prav tako niso izdali, zagotovo pa med njimi ni trenutnega najemnika Arene. Zdaj tečejo ocenjevanje ponudb in pogajanja z interesenti.

Za hotel Arena z okoli 60 sobami je bila razpisana cena 2,9 milijona evrov, za Bolfenk z 20 sobami in 12 apartmaji milijon evrov ter za Videc z 28 sobami, 14 apartmaji in nogometnim igriščem 800.000 evrov.

Več iz rubrike