Nazaj po starem: Bankirji in proizvajalci nafte z rekordnimi dobički

V letu 2021 si je svetovno gospodarstvo v celoti opomoglo, zaradi česar močni avstrijski koncerni iz nekaterih razvpitih panog poročajo o rekordnih dobičkih.
Fotografija: Bencinska črpalka OMV. Foto: OMV Slovenija
Odpri galerijo
Bencinska črpalka OMV. Foto: OMV Slovenija

Svetovni gospodarski upad zaradi pandemije covida-19 je bil zabeležen leta 2020, ne pa tudi leta 2021. Lani si je svetovno gospodarstvo v celoti opomoglo, pri čemer so številne panoge zabeležile višji promet kot pred epidemijo. Močni avstrijski koncerni iz nekaterih razvpitih panog poročajo o rekordnih prihodkih in dobičkih. Ena izmed takšnih je proizvodnja in predelava nafte, druga pa bančništvo.

Avstrijski naftni koncern OMV

Nominalno, v ameriških dolarjih, je imel svet leta 2020 nižji svetovni bruto domači proizvod (BDP) kot leta 2019, za skoraj 2,8 odstotka. Svetovni BDP je v letu 2020 padel, s skoraj 87.400 milijard dolarjev v letu 2019 na malo manj kot 85.000 milijard dolarjev v letu 2020. Lani je svetovni BDP narasel na skoraj 95.000 milijard dolarjev, kar je dobrih 11,7 odstotka več kot leta 2020. Tudi če je ta vrednost prilagojena inflaciji, ostane solidna rast.

OMV bencinska črpalka, Pesnica pri Mariboru, Slovenija, 25. avgust 2010. Foto: Tadej Regent / Delo
OMV bencinska črpalka, Pesnica pri Mariboru, Slovenija, 25. avgust 2010. Foto: Tadej Regent / Delo
V Avstriji bo BDP letos verjetno dosegel in presegel tistega iz leta 2019, za nekatera podjetja pa je že lansko leto bilo rekordno. OMV, avstrijski naftni koncern s sedežem na Dunaju, je ta teden sporočil, da še nikoli v svoji zgodovini ni imel večjega operativnega dobička iz poslovanja (brez posebnih efektov) kot leta 2021, ko je znašal 5,961 milijarde evrov.

Lani je povprečna cena za sod nafte tipa UK Brent na svetovnem trgu znašala skoraj 71 dolarjev, kar je kar 69 odstotkov več od povprečne cene v letu 2020. Proizvodna cena enega soda nafte za OMV - ki vrta na naftnih poljih v Libiji, Tuniziji, Maleziji, Romuniji, Avstriji, na Norveškem in na Novi Zelandiji, ter do nedavnega v Kazahstanu - je bila lani stabilna, okoli 6,67 dolarja. OMV je lani proizvedel približno pet odstotkov nafte in plina več kot leta 2020.

image_alt
Ducat centralnih bank spodbuja podnebno krizo

Zaradi skoka cen in večje proizvodnje je črpanje nafte in plina koncernu OMV prineslo skoraj polovico lanskega zaslužka. Rafiniranje nafte je ostalo stabilno in predstavlja šestino dobička skupine. Preostalo, približno tretjino poslovnih prihodkov OMV, predstavlja proizvodnja kemičnih izdelkov in materialov. Skok evropskega povpraševanja po polietilenu in polipropilenu je povzročil zelo veliko povečanje tako imenovane referenčne marže za te izdelke, in sicer za 67 oziroma 78 odstotkov.

Več kreditov, manj tveganja

Avstrijska bančna skupina Erste Group. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters
Avstrijska bančna skupina Erste Group. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters
Erste Group, ena večjih bančnih skupin, ki delujejo na srednjeevropskih trgih, je pred kratkim objavila rezultate za prva tri četrtletja lanskega leta. Ustanovljena leta 1819 na Dunaju kot prva hranilnica v takratnem Avstrijskem cesarstvu, skupina Erste danes zaposluje približno 46.700 ljudi in ima 15,9 milijona strank v sedmih državah; Avstriji, Češki, Slovaški, Madžarski, Romuniji, Srbiji in Hrvaški.

V letu 2021 se je čisti dobiček skupine Erste povzpel na 1,45 milijarde evrov. To ni le dvakrat več kot v prvih treh četrtletjih 2020 (647 milijonov evrov), ampak tudi precej večji dobiček kot v enakem obdobju leta 2019, ko je znašal 1,22 milijarde evrov.

image_alt
Nemčija, Avstrija, Švica: Trg dela okreva

Za bankirje na srednje- in vzhodnoevropskih trgih je dobro, da so se tamkajšnja gospodarstva izkazala za relativno robustna. Stroški tveganja za skupino Erste so se v prvih devetih mesecih lani drastično znižali, na samo 52 milijonov evrov - z 870 milijonov evrov v prvih treh četrtletjih 2020.

Boljši poslovni rezultati

Raifaissen bank, Ljubljana, Slovenija, 2. februar 2016. Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Raifaissen bank, Ljubljana, Slovenija, 2. februar 2016. Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Raiffeisen Bank International (RBI), prav tako s sedežem na Dunaju, je druga največja avstrijska bančna skupina. Število držav, v katerih deluje RBI, je celo večje od števila držav mreže skupine Erste. RBI ima lastne banke v 13 državah. Poleg sedmih zgoraj naštetih držav, v katerih posluje Erste Group, so banke RBI še v Bosni in Hercegovini, Črni Gori, Bolgariji, Belorusiji, Ukrajini in Rusiji.

Ta teden je RBI objavila preliminarne poslovne rezultate za leto 2021. Njen konsolidirani dobiček je lani znašal 1,372 milijarde evrov, kar je 71 odstotkov več kot leta 2020. Skupna vrednost posojila se je lani povečala za dobrih 15 odstotkov in presegla 100,8 milijarde evrov.

»Zelo smo zadovoljni s poslovnim letom 2021. Bistveno smo izboljšali poslovne rezultate, imeli smo akvizicije na strateško pomembnih trgih, poleg tega pa smo tudi vodilni na področju trajnostnih obveznic v srednji in vzhodni Evropi,« je dejal Johann Strobl, prvi mož RBI.

image_alt
Rusija in Kitajska sta želeli blokirati zasedanje ZN o Ukrajini

Strobl je na vprašanje o izpostavljenosti RBI tveganju na ukrajinskem in ruskem trgu odgovoril: »Naše banke v Ukrajini in Rusiji so v dobrem stanju. Posli tečejo normalno, kljub geopolitičnim napetostim. Seveda zelo pozorno spremljamo dogajanje, že v drugem lanskem četrtletju smo sprejeli previdnostne ukrepe.«

Več iz rubrike