Najprej odstopil Bertoncelj, potem še premier Šarec

Marjan Šarec po odstopu zagovarja nove volitve, med tem ko člani drugih strank vidijo možnost v novem mandatarju.
Fotografija: Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije, med 26. redno sejo Državnega zbora Republike Slovenije na kateri je vlada RS odgovarjala na vprašanja in očitke v zvezi s proračunom RS, v Ljubljani, Slovenija, 7. oktobra 2019. [Šarec Marjan,redne seje,seje,parlamenti,državni zbor,Republika Slovenija,vlada,politika,politiki]
Odpri galerijo
Marjan Šarec, predsednik vlade Republike Slovenije, med 26. redno sejo Državnega zbora Republike Slovenije na kateri je vlada RS odgovarjala na vprašanja in očitke v zvezi s proračunom RS, v Ljubljani, Slovenija, 7. oktobra 2019. [Šarec Marjan,redne seje,seje,parlamenti,državni zbor,Republika Slovenija,vlada,politika,politiki]

Danes je najprej odstopil finančni minister Andrej Bertoncelj.  Kot je navedel v odstopni izjavi, ki jo je danes poslal premierju Marjanu Šarcu, s funkcije odstopa zaradi strokovnih razlogov. Kmalu za tem še Šarec.

Bertoncelj z odstopom zavaroval proračun?

V luči zadnjega dogajanja okoli zdravstvene reforme in jasnih zahtev finančnega ministra v petek, je bil odstop morda pričakovan. Minister za finance Andrej Bertoncelj in državni sekretarji Saša Jazbec, Natalija Kovač Jereb, Metod Dragonja in Alojz Stana, so že v petek opozorili na nesprejemljivost dopolnila LMŠ, s katerim bi ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbi obveznega pavšalnega prispevka zagotovili neomejeno kritje iz državnega proračuna v primeru primanjkljaja. Kot so navedli, ne morejo izdajati bianco menic.

Bertoncelj je bil v petek jasen, da ministrstvo za finance lahko podpre samo jasno opredeljen javnofinančno vzdržen predlog "do največ 10 milijonov evrov na leto iz državnega proračuna", ne more pa izdajati bianco menic.

"Ministrstvo za finance kot varuh državne blagajne nasprotuje bianco menici in predlogu, ki je po višini in časovno neomejen," so v javni izjavi v petek navedli minister Bertoncelj in štirje državni sekretarji na ministrstvu za finance.

Kaj o padcu vlade meni Sonja Šmuc, predsednica GZS: Ne preseneča, da do vlado zapuščali izkušeni gospodarski strokovnjaki.

Šarec: S temi 13 poslanci in s to koalicijo ne morem izpolniti pričakovanj

Danes dopoldan je tako sledil njegov odstop. Kmalu za tem je odstopil še premier Marjan Šarec. Ob odstopu je dejal: "S 13 poslanci in s to koalicijo pričakovanj ljudi ta hip ne morem izpolniti, lahko pa jih izpolnim po volitvah." Svojo odstopno izjavo bo še danes poslal v DZ. Pozval je tudi k čimprejšnjim predčasnim volitvam.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa meni, da je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. "Imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej," je dejal za STA in dodal, da je odprt za pogovore v vseh smereh, na način, da je to v korist ene in druge strani. Obstajala naj bi možnost, da bi LMŠ in SMC na morebitnih predčansih volitvah nastopili skupaj, kar je Počivalšku ponudil Šarec.

Na vprašanje, ali bodo poskušali oblikovati novo vlado, morda pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše ali predsednika NSi Mateja Tonina, pa je ponovil, da SMC zanima sodelovanje in vse tisto, kar je dobro za državo kot tako: "Ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej."

Odstop premierja Marjana Šarca bo po mnenju sindikalistov povzročil odmik od nujno potrebnih reform in ukrepov na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in stanovanjske politike. Odprto ostaja tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s spremembami zakona o zdravstvenem zavarovanju, začetkom dogovarjanja o celoviti spremembi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, očitno bodo zastala tudi pogajanja v javnem sektorju.

Marjan Šarec je četrti slovenski premier, ki je odstopil. Pred njim so to iz zelo različnih razlogov storili dolgoletni predsednik vlade Janez Drnovšek, prva slovenska premierka Alenka Bratušek in le nekaj mesecev pred koncem mandata Miro Cerar.

 

Več iz rubrike

aktualno

V Piranu poka po šivih

Čeprav so hoteli v piranski občini v juniju zabeležili skoraj dve tretjini manj nočitev kot pred enim letom, te dni »pokajo po šivih«.

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

Komentarji: