Znani so najboljši delodajalci leta 2020

Katera svetovna podjetja, so bila v letu 2020 najbolje ocenjena s strani zaposlenih?
Fotografija: Znana je lestica najboljših delodajalcev na svetu. FOTO: Creative Lab/Shutterstock
Odpri galerijo
Znana je lestica najboljših delodajalcev na svetu. FOTO: Creative Lab/Shutterstock

Forbes je v sodelovanju z organizacijo za tržne raziskave Statista že četrto leto zapored pripravil lestvico najboljših delodajalcev leta 2020. Ta je nastala na podlagi anket, ki jih je izpolnilo 160.000 zaposlenih. Gre za delavce, ki so za polni ali krajši delovni čas zaposleni v večjih podjetjih, ki poslujejo v več državah ali regijah. V raziskavo je bilo zajetih 750 velikih podjetij, od tega jih ima 247 sedež v Združenih državah Amerike, 224 v Evropi in 208 na območju Azije in Oceanije.

Anketiranje je potekalo junija in julija letos, pri čemer so se morali anketiranci opredeliti do tega, če bi svojega delodajalca priporočili prijateljem in družini. Podjetja, v katerih so zaposleni, so morali oceniti z vidika njihove javne podobe, ekonomskega odtisa, razvoja talentov, enake obravnave spolov in družbene odgovornosti. Prav tako so morali delodajalce oceniti v zvezi z njihovim odzivom na epidemijo in ukrepe, ki so bili sprejeti za preprečevanje njenega širjenja. Anketiranje je bilo anonimno.
 

Vodilna so IT in telekomunikacijska podjetja


Na prvo mesto lestvice se je uvrstil južnokorejski Samsung, kateremu sta sledila Amazon in IBM. Ni presenetljivo, da so se letos na najvišja mesta lestvice uvrstila podjetja, ki delujejo na področju informacijske tehnologije, programske opreme in telekomunikacij. Tovrstna podjetja so bila namreč med pandemijo najmanj prizadeta, saj številne omejitve niso bistveno vplivale na njihovo delovanje. Zaposleni so zaradi razmer delo večinoma opravljali na daljavo.  

Najbolje so se odrezala tehnološka podjetja. FOTO: Shutterstock
Najbolje so se odrezala tehnološka podjetja. FOTO: Shutterstock
Amazon pa je že na začetku pandemije veliko vlagal v varnost zaposlenih in za ukrepe proti širjenju okužb namenil 4 milijarde dolarjev. Pri tem je zaposlenim razdelil več kot 100 milijonov zaščitnih mask, izvajal meritve temperature in skrbel za sprotno razkuževanje vseh svojih poslovalnic.

Deveto mesto lestvice je zasedlo podjetje Siemens, kjer je vodstvo napovedalo, da bo delo na daljavo nekajkrat na teden možno tudi po koncu epidemije. Po besedah podpredsednika za človeške vire, dr. Jochna Wallischa, se je v času epidemije izkazalo, da so zaposleni pri delu od doma zelo produktivni, zaradi česar nameravajo s takim načinom dela nadaljevati tudi kasneje.
 

HP med epidemijo z virtualno plesno zabavo


Podjetje HP se je uvrstilo na 17. mesto lestvice, kamor so ga ponesli predvsem ukrepi za dobro počutje zaposlenih. V razmerah epidemije je ustanovil sklad za pomoč vsem tistim zaposlenim, ki so se v tej situaciji znašli v finančni stiski. Organiziral je tudi podporne sestanke na domu in kuharske tečaje za zaposlene.


Vodstvo HP-ja je med drugim v času pandemije organiziralo plesno zabavo z DJ-jem za svoje zaposlene po celem svetu; ta je seveda potekala v virtualni obliki. Udeležilo se jo je približno 2.000 zaposlenih, nad idejo so bili navdušeni. Po besedah kadrovske direktorice Tracy Keogh je še posebej v teh težkih časih pomembno poskrbeti za dobro voljo in zadovoljstvo zaposlenih.

Zanimiv pristop so izbrali še pri ameriškem podjetju Cisco, ki je je zasedel 18. mesto lestvice. Zaposlenim je v letošnjem letu omogočilo dodaten prosti dan za promocijo duševnega zdravja. Svojim zaposlenim v Indiji, kjer so bile epidemiološke razmere zelo slabe, je ponudil celo telefonsko linijo, ki je bila dostopna 24 ur na dan in je zaposlene povezovala z zdravstvenimi delavci, ki so jim svetovali in nudili kakovostno oskrbo.
 

Najboljši delodajalec leta 2020 je korejski Samsung. FOTO: Kim Hong-Ji/Reuters
Najboljši delodajalec leta 2020 je korejski Samsung. FOTO: Kim Hong-Ji/Reuters
Lestvica desetih najboljših


1. Samsung Electronics (Elektronika)
2. Amazon (Spletna prodaja)
3. IBM (IT, internet, software)
4. MicrosoftIT (Internet, software)
5. LG (Elektornika)
6. Apple (Elektronika)
7. Adobe (IT, internet)
8. Alphabet (IT, internet)
9. Siemens (Inženiring, proizvodnja)
10. Bosch (Inženiring, proizvodnja)

Več iz rubrike