Najbogatejši Zemljan napovedal odstop s položaja

Ustanovitelj največje spletne tržnice Amazon in trenutno najbogatejši človek na svetu Jeff Bezos, je napovedal svoj odstop s položaja glavnega izvršnega direktorja podjetja.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Joshua Roberts
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Joshua Roberts

57-letnega Bezosa bo zamenjal Andy Jassy, ki zdaj vodi donosen oddelek za računalništvo v oblaku Amazon Web Services. Prenos pooblastil je predviden letos poleti.

Podjetje je novico naznanilo skupaj s četrtletnimi poslovnimi rezultati, ki so presegli napovedi analitikov Wall Streeta. 

FOTO: REUTERS/Jason Redmond
FOTO: REUTERS/Jason Redmond
Bezos je dejal, da se ne bo upokojil, svoj čas bo namreč posvetil sodelovanju pri razvoju svoje dobrodelne fundacije Bezos Earth Fund, vesoljske družbe Blue Origin, The Washington Post in drugih projektov. Dodal je, da bo kot izvršni predsednik upravnega odbora še naprej vključen v pomembne pobude Amazona.

Pod vodstvom Andyja Jassyja je Amazonovo poslovanje v oblaku privabilo več velikih strank, med njimi Verizon, McDonald's in Honeywell. Tudi startupi iz Silicijeve doline uporabljajo storitve AWS, ugotavlja Reuters. Letni prihodki divizije so zrasli za 37 odstotkov v letu 2019 in 30 odstotkov v letu 2020, kar je pomagalo utrditi podjetje kot vodilno na trgu.Spomnimo, da je lani poleti Bezos v skladu z dokumenti, vloženimi pri Komisiji za vrednostne papirje (SEC), prodal več kot 3,1 milijarde ameriških dolarjev delnic Amazona. Prodaja je bila del vnaprej pripravljenega prodajnega načrta. Pred tem, v začetku leta 2020 je Bezos prodal približno 4,1 milijarde dolarjev vrednostnih papirjev podjetja.

Mimogrede, še vedno ima v lasti več kot 54 milijonov delnic v vrednosti prek 170 milijard dolarjev, kar ga uvršča na vrh lestvice najbogatejših Zemljanov. 

Več iz te teme:

Več iz rubrike