Najbogatejši kralj na svetu, njegovo skrivnostno premoženje in protestniki, ki želijo odgovore

Kraljeva družina je osumljena hudih koruptivnih dejanj. Podrobnosti se še preiskujejo.
Fotografija: Tajski kralj Maha Vajiralongkorn, Grand Palace, Bangkok. FOTO: Handout / AFP
Odpri galerijo
Tajski kralj Maha Vajiralongkorn, Grand Palace, Bangkok. FOTO: Handout / AFP

Kot poroča Los Angeles Times, je bil tajski princesi odvzet naziv, njeni starši in bratje pa so zaradi preiskave koruptivnih dejanj v priporu. Njen stric je bil odstavljen s policijske funkcije. Zakonska zveza s prestolonaslednikom je bila razveljavljena.


Kje se je zapletlo? 


Leta 2016 se je na prestol povzpel tajski princ Maha Vajiralongkorn. Eno izmed prvih dejanj novega kralja je ob tem bilo, da je nase prenesel vse holdinge velikih podjetij, ki so znani pod imenom Crown Property Bureau. Novi voditelj Tajske je s tem v svoje roke dobil premoženje, katerega vrednost znaša več kot skupno bogastvo, ki ga imajo v lasti savdski kralj, brunejski sultan in britanska kraljeva družina.
 

Protestniki zahtevajo pregled nad premoženjem


Tajska na dan 14. oktobra 2020. FOTO: REUTERS/Jorge Silva 
Tajska na dan 14. oktobra 2020. FOTO: REUTERS/Jorge Silva 
Poleti so se zbrali protestniki, študentje na univerzi Thammasat, in zahtevali, da vlada opravi pregled nad premoženjem, ki ga ima v lasti kraljeva družina. Nekateri protestniki so zahtevali tudi bojkot komercialne banke Siam, v kateri ima kralj skoraj 24 odstotni delež finančnega premoženja.

Od začetka letošnjega poletja se je na shodih zbralo že več deset tisoč protestnikov. Eden izmed protestnikov, Pongkwan Sawasdipakdi, doktorski kandidat na univerzi Thammasat, je za Los Angeles Times povedal: »Sprašujemo se, kako ima lahko kraljeva družina v lasti tolikšno premoženje, mi pa o tem ne vemo nič.«

Vajiralongkorn je pravo nasprotje svojemu varčnemu očetu


FOTO: REUTERS/Jorge Silva
FOTO: REUTERS/Jorge Silva
Tajski kralj Vajiralongkorn je star 68 let in trenutno živi v Nemčiji. Poročen je s četrto ženo. Uspelo mu je, da je spremenil tajski zakon in si omogočil vladanje iz tujine. Njegov življenjski slog je pravo nasprotje njegovemu varčnemu očetu, kralju Bhumibolu Adulyadeju. Ta je Tajski vladal kar 70 let. Z denarjem pa je ravnal zelo skrbno.

V letu 2020 se je v dosedanjem času zaradi pandemije tajsko gospodarstvo skrčilo za 8 odstotkov. Po drugi strani pa je bilo iz javnih sredstev monarhiji nakazana ena milijarda dolarjev. Ta znesek naj bi bil namenjen varnosti, potovanjem, obredom in posebnim dejavnostim kraljeve družine.


Poslovanje urada, ki upravlja s kraljevim premoženjem, je tajno


Na Tajskem je bila leta 1932 v korist parlamentarnega sistema odpravljena absolutna monarhija. Vendar pa se je kljub temu država od takrat dalje začela oddaljevati od demokratičnega sistema. Vojska je po kraljevih pooblastilih odstavila več kraljevih vlad, trenutno pa nadzoruje delovanje parlamenta in vseh državnih institucij.

FOTO: REUTERS/Sukree Sukplang 
FOTO: REUTERS/Sukree Sukplang 
Leta 1936 je bil ustanovljen poseben urad, ki je zadolžen za upravljanje kraljevega premoženja in pokrivanje nekaterih stroškov. Ta deluje skoraj v popolni tajnosti. Kralj je določil člane upravnega odbora. Računovodski izkazi poslovanja urada pa so postali tajni.

Tako večina kraljeve lastnine, predvsem nepremičnin, ki jih ta poseduje, ostaja skrivnost. Po nekaterih podatkih naj bi skupna vrednost nepremičnin, ki jih ima v lasti, v letu 2015 znašala 32 milijard evrov. Vajiralongkorn je trenutno najbogatejši monarh na svetu. V njegovi lasti je med drugim več vil, ki se nahajajo na elitni lokaciji ob jezeru v Munchnu.


Letne naložbe urada v banko vredne osem milijard dolarjev


Kot še piše Los Angeles Times, naj bi skupne naložbe urada v komercialno banko Siam znašale približno osem milijard dolarjev. Čeprav so delnice v času pandemije izgubile približno polovico svoje vrednosti, so dividende javnih družb za kralja ustvarile okoli 342 milijonov dohodka.


Odstavitev finančnega ministra in sprememba zakona v zvezi z upravljanjem kraljevih financ


FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS
Julija 2017, devet mesecev po tem, ko je zdajšnji kralj zasedel prestol, je ta dosegel spremembo zakona v zvezi z upravljanjem kraljevih financ. Če je prej veljalo, da naj bi odločitve o razpolaganju s kraljevim premoženjem sprejemal upravni odbor, zdaj velja, da se o tem lahko odloča kralj po svoji volji.

Vajiralongkorn je ob zasedbi funkcije odstavil prejšnjega finančnega ministra in dolgoletnega direktorja urada. Za predsednika je postavil svojega zasebnega tajnika, ki pa nima ne ekonomske, ne finančne izobrazbe oziroma znanja. Že od leta 2016 letna poročila razpolaganja s kraljevim premoženjem niso bila javno objavljena, kot je bilo pred tem v navadi.

Ugotavlja se tudi, da je okoli 93 odstotkov nepremičnin, ki se nahajajo v najbolj priljubljeni soseski v prestolnici, v zadnjem času ustvarilo malo ali nič dohodka. Najemale so jih državne agencije, fundacije, šole in druge institucije, ki so s kraljem v posebnih odnosih. Pri tem je bila cena najema precej nižja od tiste, ki je sicer določena za to območje.
 

Več iz rubrike