Na Havajih aretirali turistko s ponarejenim potrdilom o cepljenju

Konec avgusta so na Havajih aretirali turistko s ponarejenim potrdilom o cepljenju proti covidu-19.
Fotografija: Foto: Dado Ruvic / REUTERS
Odpri galerijo
Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Konec avgusta so na Havajih aretirali turistko, ki je ob vstopu v državo pokazala ponarejeno potrdilo o cepljenju proti covidu-19. Policisti so prevaro prepoznali po napačno črkovanem proizvajalcu cepiv. V potrdilu je bilo namreč zapisano ime Maderna namesto Moderna. Po aretaciji ji je sodišče naložila 2000 ameriških dolarjev varščine. Turistka je na Havaje sicer prispela že v drugi polovici avgusta, vendar so jo pri goljufiji dobili šele 28. avgusta, ko je zapuščala državo.

Havaji imajo sicer že od izbruha epidemije ene najstrožjih ukrepov proti širjenju bolezni v ZDA in ostajajo neprizanesljivi do kršiteljev. Njihove oblasti so v začetku poletja pozvale prebivalce ZDA, da otočje izberejo za svojo počitniško destinacijo. Vsi cepljeni obiskovalci so v državo namreč lahko vstopili brez predhodnega testiranja ali karantene.
image_alt
Havaji se spopadajo z neobvladljivim navalom turistov

Povabilo se je hitro obrestovalo in Havaji so bili čez poletje polni turistov. Naenkrat so oblasti iskale načine, kako bi pritok obiskovalcev zmanjšale. Naval turistov se je odražal v pomanjkanju gostinskih uslužbencev, preobremenjenih cestah in tudi 90-minutnih čakalnih dobah za prosto mizo v restavracijah. Eden od lokalnih županov je šel zaradi nevzdržnega stanja celo tako daleč, da je prosil letalske prevoznike za zmanjšanje števila dohodnih letov.

Več iz rubrike