Na dvorcu Rakičan predstavili vožnjo s hibridno e-kočijo

Tri hibridne kočije iz projekta se razlikujejo po zunanjem videzu, obliki in številu potnikov.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Na dvorcu Rakičan so predstavili vožnjo z inovativno hibridno e-kočijo, razvito v okviru čezmejnega slovensko-avstrijskega Interregovega projekta, ki v sklopu kočijaških poti spodbuja naravi prijazen čezmejni trajnostni turizem z inovativno turistično ponudbo.
image_alt
Hrvaška: zvesti turisti rešili sezono

Predstavljena kočija je ena od treh električnih kočij, ki so jih razvili v projektu, pri katerem sodeluje pet partnerjev in se bo po 39 mesecih končal konec novembra. Njegova vrednost je 1,17 milijona evrov, evropski delež pa dobrih 980 tisočakov.

Kot so povedali ob predstavitvi na dvorcu, so del izstopajoče tradicije Slovenije in Avstrije tudi konji, jahanje in kočijaženje, pri čemer je bilo slednje v Sloveniji v zadnjih letih potisnjeno v ozadje. Zato vidijo celovit turistični izdelek, pomemben za obe regiji, tudi v konjih in kočijah.

Dvorec Rakičan. Foto: Oste Bakal
Dvorec Rakičan. Foto: Oste Bakal
Najbolj izstopajoča skupna točka hibridnih električnih kočij je vgrajen elektromotorni pogon s hranilnikom električne energije, ki pomaga konjem pri vleki in omogoča premagovanje večjih razdalj, lažjo vožnjo navkreber ter več potnikov, ne da bi se konji ob tem preveč utrudili.

Tri hibridne kočije iz projekta se razlikujejo po zunanjem videzu, obliki in številu potnikov. Vse so prilagodljive za vožnjo v različnih letnih časih in vremenskih razmerah. Rakičanska kočija pelje 12 oseb in omogoča dostop tudi osebam na invalidskem vozičku. Kočijaž s konzolo na zaslonu spremlja in uravnava obremenitve med konji in elektromotornim pogonom ter ob večji zahtevnosti terena ali teži tovora poveča moč motorja in tako razbremeni konje.
image_alt
Znana so najboljša vina na svetu

Kočijo vlečejo konji pasme frizijec, ob vožnjah v okolici Rakičana pa so se obiskovalci v sodelovanju s projektnim partnerjem Univerzo v Mariboru že popeljali tudi po starem mestnem jedru Maribora ter obronkih Slovenskih goric in vinski cesti, kjer so imeli možnost spoznavanja pristne lokalne kulinarike.

V sklopu projekta razvijajo več lokalnih, tudi čezmejnih tematskih kočijaških poti, ki bodo združevale naravno in kulturno dediščino, turistično ponudbo in kulinariko, njihova celostna ponudba pa bo, kot pravijo v Rakičanu, obiskovalcem ponudila nepozabno inovativno doživetje.

Več iz rubrike