Morgan Stanley: Svetovno gospodarstvo bo okrevalo prej kot pričakovano, problem je inflacija

Čeprav covid-19 ni prvi virus, ki se je razširil po vsem svetu, je prvi, s katerim so se vlade tako močno borile.
Fotografija: Ameriška investicijska banka Morgan Stanley meni, da bo recesija v obliki črke V. FOTO: REUTERS/Mike Segar 
Odpri galerijo
Ameriška investicijska banka Morgan Stanley meni, da bo recesija v obliki črke V. FOTO: REUTERS/Mike Segar 

Za financiranje ukrepov na področju javnega zdravja in prizadetega gospodarstva so vlade po vsem svetu namenile denarne pomoči v takšnem obsegu, kakršnega doslej še nismo videli. Prizadevanja za ublažitev - vključno z zaporami in prepovedmi potovanj - so poskušala upočasniti stopnjo okužb, da bi prihranila razpoložljive zdravstvene vire, škodo pa je utrpelo gospodarstvo.

Čeprav je bil upad pri zadnji recesiji leta 2008, poimenovan »globalna finančna kriza«, je bila to v veliki meri bančna kriza v 11 naprednih gospodarstvih. Podprti z dvomestno rastjo na Kitajskem, visokimi cenami surovin in vitkimi bilancami so se trgi v vzponu izkazali za precej odporne na pretres zadnje svetovne krize.

Trenutna upočasnitev gospodarstva je drugačna. Skupna narava tega šoka - novi koronavirus ne spoštuje državnih meja - je pahnila večji delež svetovne skupnosti v recesijo, ki jo analitiki primerjajo s tisto v Veliki depresiji.


Posledično okrevanje ne bo tako zanesljivo ali hitro kot upad, so še nedavno opozarjali ekonomisti. Fiskalne in monetarne politike, ki se uporabljajo za boj proti krčenju, pa bodo, namesto da bi odpravile gospodarske izgube, te le ublažile, preden se bo svetovno gospodarstvo vrnilo nazaj v stanje pred izbruhom virusa, so dodali analitiki.

Pandemija je namreč ustvarila veliko gospodarsko krčenje, ki mu bo v mnogih delih sveta sledila finančna kriza, saj se ob stečajih kopičijo tudi nedonosna posojila podjetjem. Poleg tega se hitro povečujejo še neplačila posojil v državah v razvoju.

Kriza naj bi gospodinjstva in države z nižjimi dohodki prizadela huje kot bogatejše. Svetovna banka dejansko ocenjuje, da bo zaradi pandemije kar 60 milijonov ljudi po vsem svetu potisnjeno v skrajno revščino. Pričakovati je, da bo globalno gospodarstvo posledično teklo drugače, saj bilance stanja v mnogih državah drsijo globlje v rdeče.


Pri Morgan Stanley so optimistični
Kmalu bomo za isto količino denarja, kupili manj, opozarjajo pri Morgan Stanley. FOTO: REUTERS/Eric Gaillard
Kmalu bomo za isto količino denarja, kupili manj, opozarjajo pri Morgan Stanley. FOTO: REUTERS/Eric Gaillard


Svetovno gospodarstvo bo verjetno okrevalo do ravni pred razglasitvijo pandemije približno tri mesece prej, kot je bilo pričakovano, napovedujejo ekonomisti ameriške investicijske banke Morgan Stanley.

»Dokazi kažejo, da se je enačba virus / gospodarstvo odločilno spremenila od zgodnjih dni izbruha,« so v torek sporočili strankam in poudarili, da okrevanje še naprej dobiva zagon.

Ameriško gospodarstvo bi lahko doseglo raven pred covidom-19 do drugega četrtletja prihodnjega leta, medtem ko bi celotni razviti trgi lahko dosegli to raven do tretjega četrtletja prihodnjega leta, so mnenja pri banki.

Po njihovem mnenju bo okrevanju sledila močna inflacija; po izjemni davčni in denarni podpori nas verjetno čaka močnejša inflacija, sporočajo.
 
 

Več iz rubrike