Moderna toži podjetji Pfizer in BioNTech

Kaj se zadnje dni dogaja na mednarodnem trgu s cepivom proti Covid-19?
Fotografija: "Podjetje Moderna pričakuje, da bosta Pfizer in BioNTech Moderni, zunaj 92 držav AMC, kjer dobava cepiva ni več ovira za dostop, plačali nadomestilo za stalno uporabo patentiranih tehnologij." FOTO: Reuters
Odpri galerijo
"Podjetje Moderna pričakuje, da bosta Pfizer in BioNTech Moderni, zunaj 92 držav AMC, kjer dobava cepiva ni več ovira za dostop, plačali nadomestilo za stalno uporabo patentiranih tehnologij." FOTO: Reuters

Moderna toži podjetji Pfizer in BioNTech zaradi domnevne kršitve svojih patentov za tehnologijo cepiva mRNA, ki jih je uporabila pri izdelavi cepiva COVID-19, so sporočili v petek, 26. avgusta.

Moderna trdi, da je družba Pfizer svoje cepivo mRNA COVID-19, znano kot Comirnaty, razvila z uporabo tehnologije cepiva mRNA, ki jo je pred pandemijo med letoma 2010 in 2016 patentirala družba Moderna.

"Te tožbe vlagamo, da bi zaščitili inovativno tehnološko platformo mRNA, ki smo jo uvedli kot pionirji, v njeno ustvarjanje vložili več milijard dolarjev in jo patentirali v desetletju pred pandemijo COVID-19," je v izjavi povedal Stéphane Bancel, glavni izvršni direktor podjetja Moderna.

Kaj se zadnje dni dogaja na mednarodnem trgu s cepivom proti Covid-19? FOTO: Reuters
Kaj se zadnje dni dogaja na mednarodnem trgu s cepivom proti Covid-19? FOTO: Reuters

"Ta temeljna platforma, ki smo jo začeli graditi leta 2010, nam je skupaj s patentiranim delom na področju koronavirusov v letih 2015 in 2016 omogočila, da smo po izbruhu pandemije v rekordnem času izdelali varno in zelo učinkovito cepivo COVID-19," je dodal izvršni direktor.

image_alt
Cepivo proti Omicronu bo kmalu tukaj. Kdo bo - in ne bo - upravičen

Podjetje Moderna trdi, da ne želi umakniti Pfizerjevega cepiva COVID-19 s trga, temveč zahteva denar za kritje domnevnih izgub. Vendar pa pravi, da te denarne odškodnine ne bodo veljale za prodajo v državah z nizkimi in srednjimi dohodki, temveč le v državah z visokimi dohodki.

"Prepričani smo, da sta podjetji Pfizer in BioNTech nezakonito kopirali izume podjetja Moderna in jih še naprej uporabljali brez dovoljenja," je dodala Shannon Thyme Klinger, glavna pravna svetovalka podjetja Moderna.

Moderna trdi, da je družba Pfizer svoje cepivo mRNA COVID-19, znano kot Comirnaty, razvila z uporabo tehnologije cepiva mRNA, ki jo je pred pandemijo med letoma 2010 in 2016 patentirala družba Moderna. FOTO: Reuters
Moderna trdi, da je družba Pfizer svoje cepivo mRNA COVID-19, znano kot Comirnaty, razvila z uporabo tehnologije cepiva mRNA, ki jo je pred pandemijo med letoma 2010 in 2016 patentirala družba Moderna. FOTO: Reuters

"Podjetje Moderna pričakuje, da bosta Pfizer in BioNTech Moderni, zunaj 92 držav AMC, kjer dobava cepiva ni več ovira za dostop, plačali nadomestilo za stalno uporabo patentiranih tehnologij."

"Našega poslanstva ustvarjanja nove generacije transformativnih zdravil za bolnike z uresničevanjem obljube znanosti o mRNA ni mogoče doseči brez patentnega sistema, ki nagrajuje in ščiti inovacije."

image_alt
Raziskava: Strah pred cepljenjem lahko povzroči omotico

Več iz rubrike