Cepivo proti Omicronu bo kmalu tukaj. Kdo bo - in ne bo - upravičen

Do cepiva proti Omicronu so le še tedni stran. Se cepiti proti Omicronu zdaj ali v novem valu in kdo bo sploh imel možnost cepljenja?
Fotografija: Je na vidiku spet delitev ljudi? V ZDA prav gotovo postavljajo vsem, ki bi si želeli cepiti proti Omicronu velike pogoje. Kateri so pogoji? FOTO: REUTERS/Dado Ruvic
Odpri galerijo
Je na vidiku spet delitev ljudi? V ZDA prav gotovo postavljajo vsem, ki bi si želeli cepiti proti Omicronu velike pogoje. Kateri so pogoji? FOTO: REUTERS/Dado Ruvic

Do poživitvenih cepljenj proti covidu, specifičnih za Omicron, so le še tedni stran. Pojavlja se vprašanje, kdo bo - in ne bo - upravičen.

Na novo posodobljena poživitvena cepiva proti covidu, namenjena ciljanju na podrazličico BA.5 omikrona, bi morala biti na voljo v naslednjih treh tednih. To postavlja pomembno vprašanje: kdo bo upravičen do njih?

Kratek odgovor: vsakdo, star 12 let in več, ki je opravil primarno serijo cepljenja. Ni pomembno, ali ste prej prejeli kakšne druge poživitvene odmerke ali ne – če pa niste cepljeni, ne boste upravičeni do posodobljene formule, dokler ne dokončate primarne serije z obstoječimi cepivi proti covidu.

"Zelo pomembno bo, da ljudje to jesen in zimo dobijo novo dozo cepiva, ki je narejen kot zaščita proti omicronu, je za CNBC dejal dr. dr. Ashish Jha, koordinator koordinacijske skupine za covid v Beli hiši. FOTO: REUTERS
"Zelo pomembno bo, da ljudje to jesen in zimo dobijo novo dozo cepiva, ki je narejen kot zaščita proti omicronu, je za CNBC dejal dr. dr. Ashish Jha, koordinator koordinacijske skupine za covid v Beli hiši. FOTO: REUTERS

Daljši odgovor je nekoliko bolj zapleten, ker je odvisen od tega, kateri poživitveni cepivi bodo odobreni in kdaj.

Pričakuje se, da bo najprej odobreno Pfizerjevo »bivalentno« cepljenje, ki cilja tako na prvotni sev Covid kot tudi na podrazličico BA.5 omikrona.

Modernin bivalentni posnetek naj bi temu sledil kasneje, najverjetneje oktobra. Vsaj na začetku bo na voljo za manjši krog ljudi in sicer tiste, ki so cepljeni in stari 18 let in več. Za obe cepivi velja, da bo na voljo za mlajše ljudi, torej pod 12 let oziroma 18 let, kasneje.

image_alt
Raziskava: Strah pred cepljenjem lahko povzroči omotico

Te napovedi so vsaj za zdaj okvirne. Namreč, omejitve pri izboru, kdo je upravičen in kdo ne, so odvisne od tega, koliko zalog bosta Pfizer in Moderna lahko proizvedla in uvedla do naslednjega meseca. Če je ta zaloga omejena, bi lahko bila cepiva najprej na voljo najbolj ogroženim, kot so starejši in imunsko oslabljeni.

"Zelo pomembno bo, da ljudje to jesen in zimo dobijo novo dozo cepiva, ki je narejen kot zaščita proti omicronu, je za CNBC dejal dr. dr. Ashish Jha, koordinator koordinacijske skupine za covid v Beli hiši.

Dilema: Naj zdaj dobim grem po drugi poživitveni odmerek ali naj počakam na posebne cepive za omikron?

Če ste upravičeni do drugega poživitvenega odmerka, vendar ga še niste prejeli, dr. Jha svetuje, da ga dobite zdaj, namesto da odlašate v pričakovanju posodobljenih poživitvenih odmerkov. Ta nasvet bi lahko veljal za veliko ljudi: med odraslimi, starimi 50 let in več, ki so upravičeni do drugega poživitvenega cepiva, ga je po zadnjih podatkih dobilo le 33,2 %.

"Moj splošni občutek je, da ni razloga za čakanje, pojdite ponj, tudi če smo oddaljeni le nekaj tednov," je dejal dr. Jha. Dodal je, da bodo ljudje, ki bodo zdaj prejeli okrepljeno cepljenje, še vedno lahko dobili cepivo BA.5 čez nekaj mesecev, ko bo njihova imunost na poživitveno cepljenje oslabela.

image_alt
Pazite se Omicrona, če imate povišan krvni tlak!

Dr. Anthony Fauci, glavni zdravstveni svetovalec predsednika Bidna, je prav tako poudaril, da bi se morali vsi Američani cepiti in okrepiti zdaj, če tega še niso storili, pri čemer je opozoril, da cepiva, odobrena v državi, še vedno delujejo izjemno dobro pri preprečevanju hudih oblik obolenja zaradi Covida 19, hospitalizacije in smrti .

"Če se [ljudje] ne cepijo ali ne poživijo odmerkov cepiva proti Covidu 19, bodo zašli v težave," je Fauci povedal za losangeleško radijsko postajo KNX News 97.1 ".

Kar pa zadeva cepljenje BA.5, so si strokovnjaki neenotni glede tega, ali bi ga morali dobiti takoj, ko ste upravičeni do njega, ali počakati, da se število primerov jeseni ali pozimi poveča, da bi čim bolj okrepili svojo imunost v teh ključnih mesecih.

Več iz rubrike