Milenijci najpogosteje tarče bančnih prevar

Posameznikom, starim med 18 in 34 let, se v posamezni prevari v povprečju odtuji skoraj 3000 evrov.
Fotografija: V Združenem kraljestvu je bilo samo v lanskem letu oddanih več kot 12 tisoč prijav, kar je skoraj podvojena količina od leta poprej. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
V Združenem kraljestvu je bilo samo v lanskem letu oddanih več kot 12 tisoč prijav, kar je skoraj podvojena količina od leta poprej. Foto: Pixabay

Pogosta so opozorila pred spletnimi prevarami, v katerih se prevaranti pretvarjajo za bančne delavce. Ti vzpostavijo kontakt preko telefona ali spleta. Običajno največ denarja v posamezni prevari izgubijo osebe stare nad 55 let, ki v povprečju prevarantom predajo kar 10 tisoč evrov. Skupno število prevaranih oseb pa je, presenetljivo, največje med milenijci. Ti v posamezni prevari ne izgubijo toliko kot starejši uporabniki spleta, vendar je prevaranih milenijcev številčno več.

Spletni The Guardian piše, da je razlog za večji oškodovani delež mladih kot starejših verjetno ta, da več mladih uporablja spletno bančništvo. Prav slednje je pogosto tarča prevarantov. Starejši so ob tem tudi bolj previdni in nezaupljivi.

Razlog, da je oškodovan večji delež mladih kot starejših je verjetno ta, da več mladih uporablja spletno bančništvo. Foto: Reuters
Razlog, da je oškodovan večji delež mladih kot starejših je verjetno ta, da več mladih uporablja spletno bančništvo. Foto: Reuters
Sicer pa so prijave o bančnih prevarah trenutno na rekordno visoki ravni. V Združenem kraljestvu je bilo samo v lanskem letu oddanih več kot 12 tisoč prijav, kar je skoraj podvojena količina od leta poprej. Trgovsko združenje Združenega kraljestva, UK Finance, je za leto 2018 ocenila, da so prevarani skupno izgubili skoraj 145 milijonov funtov. Prevare postajajo vedno bolj prefinjene, zato je pritisk tudi na bankah, katerim se očita, da ne storijo dovolj, da bi zavarovale svoje uporabnike.

Več iz rubrike

aktualno

Zaprtje države povečalo grožnjo dela na črno

Obrtniki in trgovci še enkrat več pozivajo po ponovnem odprtju gospodarskih dejavnosti, saj ukrepi niso učinkoviti, hkrati se veča tudi grožnja dela na črno.

aktualno

PKP7: Predlog pripravljen, sindikati na nogah

Vlada je pripravila predlog sedmega protikoronskega zakona, ki bo ponudil dodatno pomoč gospodarstvu. V ZSSS so na nogah, saj so bili sindikati znova izključeni iz priprave nabora ukrepov.

aktualno

Kitajci kupili avstralski otok in izgnali domačine

Kitajsko podjetje je kupilo avstralski otok in zdaj preprečuje, da bi Avstralci stopili nanj. Tako domačini kot turisti so ogorčeni.

aktualno

Barack in Michelle Obama sta si privoščila za skoraj 12 milijonov

Novi dom zakoncev Obama stoji na 29 hektarjev velikem posestvu, ima 7 spalnic in 8 in pol kopalnic. Na voljo je tudi zasebna plaža.

Komentarji: