Masovni vdor hekerjev; Žrtve predvsem kripto navdušenci

Številne odmevne Twitter uporabnike so v sredo istočasno napadli hekerji, ki so račune - nekateri z več milijoni sledilcev - uporabili za širjenje prevare s kriptovalutami.
Fotografija: V seriji tvitov, razvrščenih prek računov, se je pojavilo sporočilo, da bodo vračali dvakratnik prejetih bitcoinov. FOTO: TY Lim / Shutterstock
 
Odpri galerijo
V seriji tvitov, razvrščenih prek računov, se je pojavilo sporočilo, da bodo vračali dvakratnik prejetih bitcoinov. FOTO: TY Lim / Shutterstock  

V sredo, 15. julija, so hekerji hkrati vdrli v več Twitter računov zvezdnikov in politikov. V seriji tvitov, razvrščenih prek računov, se je pojavilo sporočilo, da bodo vračali dvakratnik prejetih bitcoinov.

Prizadeti so bili profili nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame, ameriškega predsedniškega kandidata Joea Bidena, Teslinga šefa Elona Muska, ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa ter več profilov vidnejših oseb v kripto sferi. Prav tako so hekerji prevzeli nadzor nad podpornimi računi podjetij, kot so Apple, Uber in večjih kripto borz, kot sta Binance in Coinbase. Oglaševanje dvomljivih kripto ponudb se je širilo tudi na računu newyorškega župana Michaela Bloomberga in raperja Kanyeja Westa.

Na vseh računih so bila objavljena podobna sporočila, ki so videti kot tipična potegavščina. Vse sledilce so pozivali za nakazilo na isti naslov.
Posnetek zaslona. Twitter
Posnetek zaslona. Twitter

Kako natančno se je to doslej zgodilo, ostaja nejasno. Mnogi računi so bili začasno blokirani, sporočila pa kmalu zatem odstranjena s spleta.

Twitter je v izjavi objavil, da si prizadeva čim hitreje odpraviti ranljivost. Znano je, da vdor hekerjev vpliva na račune največjih kripto borz, ne pa tudi na same račune na teh borzah.»Vemo, da so [hekerji] ta dostop izkoristili, da so prevzeli nadzor nad številnimi dobro vidnimi računi in v njihovem imenu objavili sporočila,« je družba povedala v seriji tvitov. Dodali so, da so bili med izvajanjem preiskave podjetja sprejeti »pomembni koraki« za omejitev dostopa hekerjev.

Medtem je direktor Twitterja Jack Dorsey tvitnil: »Težek dan za nas na Twitterju. Vsi se počutimo grozno, da se je to zgodilo.«
Posnetek zaslona. Twitter
Posnetek zaslona. Twitter

Izkušeni vlagatelji se seveda zavedajo, da ob takšnih tvitih zvonijo vsi alarmi. A na žalost začetniki malokdaj razumejo, kaj je res in kaj ne. Posledično je bilo na naslov digitalne denarnice hekerjev - bc1qxy2kgdygjrsqtzq2n0yrf2493p83kkfjhx0wlh - poslanih nekaj manj kot 13 bitcoinov oziroma več kot 100.000 evrov. 
 

Več iz rubrike