Maserati Neptune: električni superavtomobil prihodnosti?

Eleganca, slog, športnost in zmogljivost z dolgo in veličastno dediščino; s temi besedami Maserati opisuje svojo tradicijo inovacij.
Fotografija: Maserati Neptune. FOTO: Yanko Design
Odpri galerijo
Maserati Neptune. FOTO: Yanko Design

Maserati in dirkaški DNK proizvajalca luksuznih avtomobilov segata vse do petdesetih let prejšnjega stoletja v času Grand Prixa. Nostalgija dirkalnika Formule 1 250F in legendarnih voznikov Juana Manuela Fangia in Stirlinga Mossa je tisto, kar je v vseh teh letih oblikovalo italijansko znamko. In logotip Neptunovega 'tridenta', ki ga je zasnoval Mario Maserati, je na neki način določil premoč znamke nad drugimi luksuznimi avtomobilskimi igralci.
 
Maserati Neptune. FOTO: Yanko Design
Maserati Neptune. FOTO: Yanko Design
Italijanski proizvajalec avtomobilov je lani predstavil super avtomobil MC20, za popestritev pa je oblikovalec Salvatore Andrea Piccirillo predstavil električni koncept nadvse futurističnega avtomobila Gran Turismo, ki ga rad imenuje Maserati Neptune, poroča avtomobilski blog Yanko Design. Oblikovalec je ta koncept oblikoval v sodelovanju s FCA Group kot del svojega tečaja pri IED Transportation Design.
 
Koncept si sposoja vozniški položaj od dirkača Formule 1 250F, prazen prostor pod voznikom, na sredini avtomobila, pa je nekaj edinstvenega. Maserati Neptune poganja platforma dirkalnika Formula E z baterijo, nameščeno za sprednja kolesa. Avtomobil ima sprednji razdelilnik, zadaj pa velik difuzor, ki mu daje »demonski značaj«. Piccirillo je pri zasnovi koncepta upošteval kompromis med športnostjo, udobjem in eleganco.
 


Debela platišča, kompaktna aerodinamična oblika, obločne linije in tista nenavadna votlina na spodnji polovici avtomobila so tako futuristična, da ne bi bilo nič čudnega, če bi se avtomobil pojavil v naslednji generaciji filma Jaz, robot.
 
Neverjetni Maseratijev koncept je zastavil visoke standarde luksuza pri prototipih avtomobilskih modelov prihodnosti.


Maserati Neptune. FOTO: Yanko Design
Maserati Neptune. FOTO: Yanko Design

Več iz rubrike