Maščevanje: ZDA uvedle sankcije proti Franciji

Včeraj so ZDA napovedale svoje nadaljnje ukrepe v stalnem spopadu s Francijo, ki uvaja davke za tehnološke velikane, kot so Amazon, Apple, Google in Facebook.
Fotografija: Med najbolj znanimi izdelki na črnem seznamu so francoska vina, siri in ženske torbice. FOTO: Just Life / Shutterstock
Odpri galerijo
Med najbolj znanimi izdelki na črnem seznamu so francoska vina, siri in ženske torbice. FOTO: Just Life / Shutterstock


ZDA so v začetku leta Franciji zagrozile s 100-odstotnimi carinami na vrsto dobrin, ki jih sicer letno uvozijo za 2,4 milijarde dolarjev. Za določeno francosko blago bi tako uvedli carine v skupni vrednosti od 500 do 700 milijonov dolarjev.

Med najbolj znanimi izdelki na črnem seznamu so francoska vina, siri in ženske torbice. Američani napovedujejo, da bodo povračilni ukrepi začeli veljati takoj, ko bo Francija ameriškim tehnološkim velikanom začela odmerjati tako imenovani »digitalni« davek.

Francija je sicer začasno zamrznila pobiranje davka, Washington pa bo za ta čas tudi počakal z izvajanjem sprejetih ukrepov. A bi se vse skupaj lahko odvilo že v tem letu.Načrte ZDA je v četrtek predstavil tamkajšnji trgovinski predstavnik Robert Lighthizer. »Napovedali bomo, da bomo proti Franciji uvedli določene sankcije, nato pa jih suspendirali, tako kot so oni začasno suspendirali pobiranje davka,« je dejal v spletnem pogovoru za londonski Chatham House.

Poudaril je, da ZDA »ne bodo tolerirale« nepoštene obravnave, čeprav je priznal, da se nekatere multinacionalke s prenašanjem dobičkov v druge države izogibajo plačevanju davkov.


Prejšnji mesec so se ZDA umaknile iz mednarodnih pogajanj o digitalnem davku, ker ni bilo mogoče doseči dogovora o pobiranju tega davka po vsem svetu.

Več evropskih držav, vključno s Francijo, Združenim kraljestvom, Avstrijo, Španijo, Italijo, Madžarsko in Turčijo, je že objavilo načrte za uvedbo davka na dohodek tehnoloških podjetij, ki na njihovem ozemlju opravljajo storitve. V desetih državah je to vprašanje trenutno v razpravi. Washington je namreč zagrozil s strogo maščevanjem vsaki državi, ki bi začela odmerjati davke na dohodek ameriških IT podjetij.
 

Več iz rubrike