Manjše črpanje draži nafto in zvišuje inflacijo

Cena za sodček nafte ta teden najvišja letos. Vzroka sta nižja proizvodnja in zaskrbljenost trgov, da bo tako tudi v prihodnje, meni analitik Bojan Ivanc.
Fotografija: https://www.delo.si
Odpri galerijo
https://www.delo.si

V nadaljevanju preberite:

Cene surove nafte se v zadnjih tednih opazno zvišujejo. V torek so začasno presegle 95 dolarjev za sodček, največ letos in za dobro četrtino več kot junija, nekoliko so se znižale le pred včerajšnjo obrestno odločitvijo ameriške centralne banke Federal Reserve. »Gibanje cen nafte je presenetilo tudi profesionalne neodvisne napovedovalce. Septembra je povprečni analitik pričakoval ceno 81,5 dolarja za sodček. Pri tem presenečenje vzbuja še strma rast dolarja proti evru, ki navadno ne spremlja rasti cen nafte, ampak velja prav nasprotno,« razmere na naftnem trgu ocenjuje glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc.

Cene nafte so sicer še vedno precej pod lansko ravnjo, ko so dosegle približno 120 dolarjev za sodček. Do kod se lahko seže ta trend? Bi cene lahko »eksplodirale« pozimi, v času kurilne sezone? Kakšne bodo posledice naftnega šoka na inflacijo, vhodne stroške podjetij, življenjski standard prebivalstva in kupno moč?

Preberite več...

.

Več iz te teme:

Več iz rubrike