Ljubljana z dnevom brez avtomobila zaključuje evropski teden mobilnosti

Na dan brez avtomobila bo v prestolnici brezplačna vožnja z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, brezplačna bo tudi uporaba parkirišč P+R.
Fotografija: Električni skiroji v Ljubljani. Foto: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Električni skiroji v Ljubljani. Foto: Blaž Samec/Delo

V Ljubljani bo Evropski teden mobilnosti danes doživel vrhunec z dnevom brez avtomobila. V sklopu dogodka bosta v prestolnici za motorni promet zaprta del Slovenske ceste in Cesta slovenskih kmečkih uporov, ki vodi na grad. S sloganom Gremo peš je letošnji teden mobilnosti v ospredje postavil hojo, projektu pa se je pridružilo 78 slovenskih občin.

Evropski teden mobilnosti lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prvič je bil organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja.
Vsakega 22. septembra lahko tako lokalne skupnosti predstavijo svoja mestna središča v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih. V Ljubljani so se letos odločili za zaporo dveh prometnic. Del Slovenske ceste na odseku med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto je zaprt že od sobote, prevozen pa bo danes po 17. uri. Do 17. ure bo zaprta tudi cesta, ki vodi na Ljubljanski grad.



Poleg ljubljanske je v letošnjem Evropskem tednu mobilnosti sodelovalo še 77 slovenskih občin. V preteklem tednu so pripravile številne dogodke na temo trajnostne mobilnosti, več jih je dan brez avtomobila obeležilo že med tednom. Evropski teden mobilnosti mnoge izkoristijo tudi za uvedbo trajnih ukrepov, ki so povezani predvsem z ureditvijo kolesarskih in peš poti.
Letošnji teden mobilnosti je sicer potekal pod sloganom Gremo peš in je v ospredje postavil hojo kot eno od alternativ motornem prometu.

Pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov je po besedah koordinatorke evropskega tedna mobilnosti v Sloveniji Polone Demšar Mitrovič velika težava sodobne družbe. »Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način,« je poudarila ob začetku evropske akcije.

Več iz rubrike