Litva poziva državljane, naj zavržejo Xiaomi telefone

Pri uporabi kitajskih mobilnih telefonov naj bi obstajala varnostna tveganja, vsebine pa bi bile lahko cenzurirane.
Fotografija: Foto: Kim Kyung Hoon / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Kim Kyung Hoon / Reuters

Vlada Litve je uporabnike kitajskih mobilnih telefonov opozorila na nekatere nevarnosti. Pri njihovi uporabi naj bi namreč prišlo do varnostnih tveganj in pojava cenzure. Potrošnikom je zato svetovala, naj ne kupujejo tovrstnih telefonov, že kupljenih pa naj se v najkrajšem možnem času znebijo, poroča nemška tiskovna agencija. Glede omenjene problematike smo prejeli tudi uradni odgovor podjetja Xiaomi.
image_alt
Finska zaradi nevarnosti omejuje uporabo električnih skirojev

Do teh ugotovitev je prišel litovski državni center za kibernetsko varnost, ki je pod drobnogled vzel naprave OnePlus 8T 5G, Huawei P40 5G in Xiaomi Mi 10T 5G. Pri tem je zaznal štiri pomembna varnostna tveganja. Od tega sta dve povezani z aplikacijami, ki so bile na telefonu predhodno nameščene, dve pa s potencialno izgubo osebnih podatkov in morebitno omejitvijo svobode izražanja.

V sklopu testa naj bi se kot najbolj problematična izkazala Xiaomijeva naprava, saj je bilo na njej odkritih največ problematičnih točk. Telefon je namreč tehnično zmožen cenzuriranja vsebine, ki je nanj naložena. Cenzura bi lahko delovala na podlagi vnešenih ključnih besed. Vsebine na izbrane tematike se tako v iskalniku ne bi prikazovale. Ta funkcija naj bi bila sicer na telefonih, ki so prodani v Evropi, izključena, jo je pa na daljavo mogoče kadarkoli ponovno vključiti. Naprava naj bi bila hkrati zmožna pošiljati določene podatke brez vednosti uporabnika na kitajske serverje.
image_alt
Električni avtomobili: Kakšna je usoda odsluženih baterij?

Huaweijeva naprava naj bi bila problematična iz drugih razlogov. Uradna trgovina z aplikacijami, ki se nahaja na telefonu, uporabnika namreč preusmerja k nepreverjenim in potencialno nevarnim ponudnikom. S tem je lahko imetnik telefona izpostavljen nevarnosti kibernetskih napadov. Pri telefonu OnePlus niso odkrili nič problematičnega.

Samo v Litvi je sicer okoli 200 javnih organov že kupilo mobilne telefone s hitrim standardom 5G.

Po objavi novice smo prejeli tudi uraden odgovor slovenskega predstavništva za odnose z javnostmi podjetja Xiaomi, glede omenjenega cenzuriranja in možnih varnostnih tveganj: »Naprave Xiaomi ne cenzurirajo komunikacije do uporabnikov ali od njih. Xiaomi nikoli ni in nikoli ne bo omejeval ali blokiral dejanj uporabnikov njegovih pametnih telefonov, kot so iskanje, klicanje, brskanje po spletu ali uporaba komunikacijske programske opreme tretjih oseb. Xiaomi v celoti spoštuje in ščiti zakonske pravice vseh uporabnikov in deluje v skladu s Splošno uredbo Evropske unije o varstvu podatkov (GDPR),« so zapisali. 
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: