Ledo prodan za 615 milijonov evrov

Skupina Fortenova je podpisala pogodbo o prodaji in nakupu z družbo Nomad Foods Limited.
Fotografija: Foto: Ledo.hr
Odpri galerijo
Foto: Ledo.hr

Skupina Fortenova je podjetju Nomad Foods Limited prodala poslovno skupino za zamrznjeno hrano, ki jo sestavljajo Ledo plus, Ledo Čitluk in Frikom, ter več manjših povezanih družb, so sporočili iz družbe.
 
Vrednost transakcije znaša 615 milijonov evrov, brez dolgov in brez gotovine, prevzem pa je načrtovan v tretjem četrtletju 2021.
 
Gre za veliko potezo skupine Fortenova, ki bo po dolgih letih ponovno finančno močna in sposobna v celoti vlagati v vsa svoja podjetja, je dejal James Pearson, finančni direktor skupine Fortenova.
 
Po prevzemu bo Nomad Foods postal lastnik FFBG, ki obsega vodilno evropsko paleto zamrznjenih živil ikoničnih lokalnih blagovnih znamk z močno ozaveščenostjo potrošnikov na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter številnih drugih državah jugovzhodne Evrope (JVE). Z več kot pol stoletja tradicije je FFBG največji proizvajalec in distributer sladoleda in zamrznjene hrane na svojih trgih.
 
Fabris Peruško, direktor Fortenove. Foto: Šipić Roman / Delo
Fabris Peruško, direktor Fortenove. Foto: Šipić Roman / Delo
»Naša poslovna skupina za zamrznjeno hrano je vodilna na trgu v regiji, kjer poslujemo, in vesel sem, da smo v njenem prodajnem procesu dosegli svoj glavni cilj. Cilj je bil poleg maksimiranja vrednosti skleniti to transakcijo s strateškim partnerjem, ki bo največ prispeval k nadaljnjemu razvoju FFBG in prepoznal polno vrednost in potencial tega podjetja in njegovih zaposlenih,« je ob novici povedal Fabris Peruško, Izvršni direktor skupine Fortenova in član upravnega odbora.
 
»Z zaključkom te transakcije bomo izpolnili ključni pogoj za optimizacijo kapitalske strukture, ki bo omogočil močne naložbe v naša podjetja in spodbudil njihovo prihodnjo rast. Zelo sem hvaležen vsem ljudem v skupini Fortenova, ki so si v zadnjih šestih mesecih zelo prizadevali, da bi to dosegli. Ker vemo, da bo naša zamrznjena hrana v zelo dobrih rokah, se veselimo sodelovanja z Nomad Foods kot pomembnega prihodnjega poslovnega partnerja v tej regiji,« je zaključil Peruško.
 

Za zaključek transakcije je potrebna odobritev regulatorjev na veljavnih trgih, pa tudi odobritev delničarjev skupine Fortenova. Upravni odbor skupine Fortenova, ki jo sestavljajo tudi predstavniki večinskih delničarjev, je soglasno podpisal pogodbo o partnerstvu s podjetjem Nomad Foods.
 
 
 

Več iz rubrike