Ladja The Ocean Cleanup očistila smeti za dve Franciji

Posebna čistilna ladja je "požela" prvo goro plastiko v Tihem oceanu, in sicer v veliki pacifiški zaplati odpadkov, ogromnem otoku plastike, ki lebdi med Kalifornijo in Havaji. 
Fotografija: Fotografija, ki jo je objavil oče projekta na twitterju.
Odpri galerijo
Fotografija, ki jo je objavil oče projekta na twitterju.

Danes 25-letni Boyan Slat se je med dopustovanjem v Grčiji domislil, kako bi lahko na hiter in učinkovit način očistili oceane odpadkov, predvsem plastike.

Do ideje je prišel med jadranjem, ko je nedaleč od obale opazil ogromne količine odpadkov v morju. Le-ti predstavljajo grožnjo ekosistemu, zdravju, ekonomiji ter turizmu, zato je začel razmišljati, kako bi lahko to težavo rešil.


Glavnik, ki reši Pacifik


Zamislil si je nekakšen glavnik, ki bo prečesal površino morja. "Naredili bomo kilometer dolgo bojo, ki bo segala do štiri metre pod gladino ter nosila s seboj ogromno vrečo, ki jo bodo skozi gibanje zapolnjevale smeti. Bojo bosta po oceanu premikala dva motorja in tako neposredno vanjo zajemala smeti," je poln optimizma povedal novinarjem dve leti nazaj.


Misija je uspela - prvi del


Lanskega oktobra mu je uspelo začeti s čistilno akcijo. Ladja, ki  je za seboj vlekla 600 metrov dolge plastične cevi, napolnjene z zrakom, je izplula iz San Francisca oktobra 2018 in prispela na območje med 250 do 300 navtičnih milj zahodno od ameriške obale, kjer so sprva preizkusili in nato zagnali delovanje sistema Wilson.


Potem so nastopile težave


Plastika s Pacifika se je ujela v sistem, a ga precej hitro tudi zapustila.
Eden od razlogov je bil ta, da se je sistem premikal prepočasi glede na hitrost plastičnih delcev. Za ustrezno delovanje bi moralo biti ravno obratno.
Drugi razlog je bila sila vetra, ki je povzročala nihanje. Lansko leto so bili precej zaskrbljeni.

NOVINARSKI KONFERENCI:
Očistili smeti za dve Franciji


Sedaj pa jim je le uspelo. Javno so povedali, da jim je uspelo očititi otok smeti v Oceanu. Njihov projekt je kot prvi dobesedno požel plastiko iz plavajočega otoka odpadkov, z veliko mrežo pa jim je uspelo doseči tudi mikroplastiko. "In zaradi tega mislimo, da lahko dejansko očistimo oceane," je povedal. "Danes je velik dan," je še komentiral.

Slat si je s svojo idejo že pred časom prislužil naziv Šampion Zemlje in s tem postal najmlajši dobitnik najprestižnejše okoljevarstvene nagrade, ki jo podeljujejo Združeni narodi.

Več iz rubrike

aktualno

OZS: Diskriminacija malih obrtnikov in podjetnikov pri sofinanciranju zaščitne …

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil »Javni poziv COVID19 za nakup zaščitne opreme«, na katerega se lahko prijavijo le mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj 5 zaposleni…

aktualno

Katera država bo najbolje preživela koronakrizo - napoved

Recesija v tej državi bo najmanjša v celotni EU.

aktualno

Britanci sproščajo ukrepe, a niso vsi prepričani, da bodo »preživeli&laqu…

Velika Britanija se po treh mesecih karantene počasi odpira, medtem pa lastniki podjetij ne vedo ali bo gospodarstvo dejansko tudi zaživelo.

aktualno

Cene nepremičnin odneslo v višave

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so se v prvem četrtletju medletno zvišale za pet odstotkov, kar predstavlja najvišjo rast po drugem četrtletju leta 2007.

Komentarji: