Nekatera največja podjetja so nastala prav med krizo

Številna podjetja, ki danes oblikujejo naš vsakdan so nastale prav v obdobjih krize. Med takimi so tudi CNN, Uber in Airbnb.
Fotografija: Podjetja, ki nastanejo in uspejo v krizi imajo iskanje rešitev in trdoživost zapisano že v svojem DNK. FOTO:Luke MacGregor/Reuters
Odpri galerijo
Podjetja, ki nastanejo in uspejo v krizi imajo iskanje rešitev in trdoživost zapisano že v svojem DNK. FOTO:Luke MacGregor/Reuters

Spletni BBC izpostavlja prednosti, ki se kažejo v obdobjih krize. To so izkusila številna podjetja, ki danes kreirajo našo mobilnost, medije, turistično ponudbo in tudi prehrano. Skupne začetke v krizah si delijo General Motors, Burger King, CNN, Uber in tudi Airbnb.
 

Prejšnje krize so kreirale tudi zgodbe o uspehu


Avtomobilski velikan iz Detroita in bivši ameriški ponos General Motors je začel delovati leta 1908, ko se je ameriško gospodarstvo močno treslo. V nepredvidljivem letu 1953 je svojo prvo pleskavico obrnil tudi Burger King, 27 let kasneje pa je začel oddajati CNN - inflacija v ZDA je bila takrat skoraj 15 odstotna. Tudi zadnja kriza ima svoje zmagovalce; Airbnb in Uber sta začela delovati ravno v času zadnje finančne krize.Vsi primeri so svojevrstne zgodbe o uspehu in dokaz, da se lahko nove oblike poslovanja ter dobro stoječe podjetja oblikujejo ravno v času upočasnitve gospodarskih aktivnostih. Dane Strangler iz think tanka Bipartisan Policy Centre, ki povezuje oba ameriška politična pola je prepričan, da so prav krize tisto, kar podjetja utrdi in jih naredi bolj spretne. Zaganjanje procesov je toliko težje v časih ko financiranje ni na voljo; če podjetje začne delovati v krizi ima iskanje rešitev zapisano že v svojem DNK, pravi Strangler.
 

V krizi so nastala številna uspešna podjetja, med drugim tudi Airbnb, General Motors, Burger King, CNN in Uber. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
V krizi so nastala številna uspešna podjetja, med drugim tudi Airbnb, General Motors, Burger King, CNN in Uber. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Nova kriza, nove priložnosti


Aktualne gospodarske napovedi niso najbolj spodbudne, saj se ravni aktivnosti gospodarstva lahko približajo tistim po drugi svetovni vojni, konec koncev pa je največje svetovno gospodarstvo že v obdobju recesije.

A vendar, če kaj lahko sklepamo iz preteklih kriz je to, da bodo tudi tokrat ustvarjena uspešna podjetja, ki bodo krojila novo realnost in naš vsakdan. Razvijajo se številna zagonska podjetja, ki lahko kaj hitro postanejo naslednji Aibnbn in Uber.

BBC piše, da se tudi v trenutni krizi ustvarja veliko novih podjetij. Samo v ZDA je bilo v zadnjem tednu maja ustvarjenih skoraj 70 tisoč novih podjetij, številka pa je za 21 odstotkov višje kot v istem obdobju leta 2019.

Nenaden porast novih podjetij se lahko pripiše »prisilnemu podjetništvu«, do katerega pride v časih ko primanjkuje zaposlitev, pa izpostavlja Robert Fairlie, profesor ekonomije na kalifornijški univerzi Santa Cruz. Ljudje ne najdejo zaposlitev, zato si jo ustvarijo sami; so pa tudi taki, ki so imeli idejo za podjetje že pred samo krizo, pravi. Fairlie dodaja še, da imajo ljudje v času krize več časa za premislek, saj se delovni dnevi za številne umirijo ali celo končajo.

Več iz rubrike

aktualno

Operaterji vam morajo na dopustu nuditi enako kakovost kot jo domači

V EU morajo ponudniki storitev gostovanja od danes naprej nuditi enako kakovost gostovanja kot domači operaterji.

aktualno

Poljaki na svoji meji zgradili več kot 5-metrski jekleni zid

Poljska je včeraj sporočila, da je končala gradnjo jeklene pregrade na meji z Belorusijo.

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

Komentarji: