Korak naprej za kmetijstvo: gojenje pridelkov, brez obdelave tal

Lahko konservativni načini kmetijstva zmanjšajo emisije toplogrednih plinov?
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Kmetijstvo predstavlja 26 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov. Več kot očitno je, da bo treba za varovanje okolja narediti premik naprej tudi na tem področju.
 
Toplogredni plini, ki jih ustvarja kmetijstvo, so za okolje zelo negativni. Traktorji z dizelskim pogonom v zrak spuščajo ogljikov dioksid, gnojila, razpršena po poljih, pa tvorijo dušikov oksid. V prebavilih goveda nastaja metan. Obdelava zemlje s kmetijskimi stroji ustvari zračne žepe, ki so napolnjeni s kisikom, ti pa spodbudijo mikrobe, da ogljik v prsti spremenijo v ogljikov dioksid. Vse to so glavni razlogi, da predstavlja kmetijstvo kar 26 odstotkov vseh emisij škodljivih plinov.

image_alt
Slovenija zbudi se!

 

Spodbudne raziskave v Veliki Britaniji

 
Foto: REUTERS/Fabian Bimmer
Foto: REUTERS/Fabian Bimmer
Nove raziskave, v katerih sodelujejo kmetije iz Velike Britanije, so pokazale, da bi lahko z alternativnimi pristopi, zmanjšali emisije za 30 odstotkov. Gre za način kmetijstva, ki ne vključuje obdelave tal, ampak se semena polagajo v izvrtane luknje v zemlji. Poleg zmanjšanja toplogrednih plinov za tretjino, bi hkrati tudi povečali skladiščenje ogljika v prsti. Čeprav se zdi tehnika gojenja pridelkov, brez obdelave tal, nemogoča, pa je v Ameriki že dolgo v uporabi.
 
Običajne tehnike pridelovanja poljščin zahtevajo vrsto opreme in kmetijskih strojev. Za ničelno obdelavo tal pa potrebujemo samo en stroj, ki zvrta luknje v zemljo. Že s tega vidika je jasno, da lahko ta tehnika bistveno pripomore k varovanju okolja.
 

Vsak lahko prispeva

 
Varovanje okolja je vedno bolj izpostavljena tema. Ukrepi, s katerimi lahko varujemo naravo in s tem preprečimo ekološko katastrofo, temeljijo predvsem na spremembi načina življenja. Pravilno recikliranje, zmanjšanje uživanja živalskih izdelkov in električni avtomobili so le kaplja v morje, ko govorimo o načinih, s katerimi lahko vsak prispeva k varovanju okolja. Poleg prometa in industrije pa je največja »grožnja« okolju tudi kmetijstvo. S konservativnimi pristopi bi lahko zmanjšali emisije toplogrednih plinov za približno tretjino, kažejo Britanske raziskave.
Foto: Š Ilya Naymushin / Reuters
Foto: Š Ilya Naymushin / Reuters

 

Tehnika ničelne obdelave ima veliko prednosti

 
Raziskava, ki so jo nedavno naredili v Veliki Britaniji (vir) in je vključevala tamkajšnje kmetije, je pokazala spodbudne rezultate. V študijo so vključili meritve vseh treh toplogrednih plinov iz tradicionalno obdelane zemlje ter iz polj, kjer se uporablja tehnika ničelne obdelave. Slednje so ustvarile za 30 odstotkov manj emisij. Najboljše rezultate pa so pokazale kmetije, ki uporabljajo tehniko ničelne obdelave že 15 let.
 
image_alt
Tesla predstavil nov hranilnik električne energije Powerwall +


Ta alternativna tehnika gojenja pridelkov ima tudi druge prednosti. Kmetje imajo manj priprav pa tudi manj stroškov, saj za ta način kmetovanja ne potrebujejo težkih mehanizacij.
Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

 
Ima pa ta način gojenja pridelkov tudi slabo plat. Ker ima neobdelana zemlja manj kisika, je bolj trda in posledično neugodna za kaljenje. Slednje je lahko problem predvsem v prehodu na tovrstno kmetovanje.
 
Omenjeno težavo sicer lahko odpravijo korenine in deževniki v zemlji, saj dokazano pomagajo obnavljati naravno strukturo tal. Ena izmed študij je celo pokazala, da ni nobene razlike v količini pridelkov, ki so bili pridelani s tehniko ničelne obdelave.
 
Omenjena tehnika je dobro sprejeta povsod po svetu, razen v Evropi. Vlade si prizadevajo prepričati kmete, da bi začeli z uporabo. Če jim uspe, bi bili potencialno še korak bližje k zmagi proti ekološki katastrofi.
 

Več iz rubrike