KLS koronska kriza v drugem četrtletju odnesla več kot polovico naročil

Koronska kriza je podjetju KLS Ljubno med aprilom in junijem odnesla več kot 50 odstotkov naročil. Za omilitev posledic krize so ukinili vse poslovno nepotrebne izdatke, zaustavili vse nenujne investicije, povečujejo tudi racionalnost poslovanja, zmanjšali pa so vse finančne odlive, so povedali v podjetju.
Fotografija: Mirko Strašek, direktor KLS. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Mirko Strašek, direktor KLS. FOTO: Tadej Regent/Delo

Pojasnili so, da kljub precejšnjemu upadu naročil niso odpuščali, temveč so uporabili ukrep čakanja na delo doma. Na čakanju je tako od približno 260 zaposlenih pristala tretjina delavcev. Med krizo so povečali vlaganja v razvoj novih proizvodov in procesov ter se lotili usposabljanja sodelavcev.

Če ne bo drugega vala epidemije, bo KLS, ki v proizvodnji uporablja več kot 200 robotov, po najslabših napovedi dosegel približno 20 odstotkov nižjo prodajo kot lani.

Kot so povedali v podjetju, se obseg naročil zdaj sicer povečuje, so pa sedanje napovedi odjemalcev precej nižje kot lani. Zaradi varčevanja v prejšnjih dobrih letih poslovanja ima podjetje prihranke, ki jih sedaj vlaga v razvoj, njegova trenutna likvidnost pa je dobra.KLS, specialist za zobate obroče, ki na Kitajsko izvaža okoli 15 odstotkov proizvodnje, letos za naložbe namenja več kot 10 milijonov evrov, predvsem za naložbe v tovarno sestavnih delov za pogon električnih avtomobilov.

podjetje KLS. FOTO: Tadej Regent/Delo
podjetje KLS. FOTO: Tadej Regent/Delo
Pojasnili so tudi, da se prva faza naložbe v tovarno sestavnih delov za pogon električnih in hibridnih avtomobilov zaključuje. Tako so že zgrajeni objekti površine okoli 5000 kvadratnih metrov, dobavljena je tudi večina strojev in opreme za prvo fazo obsega proizvodnje. Trenutno teče razvoj novih tehnoloških postopkov in usposabljanje osebja, začetek serijske proizvodnje pa je pričakovati prihodnje leto.

V objekte, stroje in opremo nove tovarne, ki so jo začeli graditi lani, je KLS doslej že vložil 16 milijonov evrov, v razvoj proizvodov, procesov in osebja pa dodatne tri milijone evrov.

Kljub koronski krizi pa družba zaposluje kadre, ki jih bodo potrebovali prihodnje leto, saj želijo biti pripravljeni, ko se bodo razmere v svetovni avtomobilski industriji izboljšale.

»Naš napredek in visoka vlaganja v razvoj nam bodo zagotovila, da bomo dobro pripravljeni za obdobje ponovno rasti. Smo optimisti,« še dodajajo v KLS Ljubno.

Več iz rubrike