Kitajska uničuje naftni trg

Kitajska na svetovnem trgu nafte povzroča nered.
Fotografija: Država je v zadnjih dneh prodala približno milijon sodčkov kupcem, ki so prej kupovali na Bližnjem vzhodu ali v Afriki. FOTO: Š Lee Jae Won / Reuters
Odpri galerijo
Država je v zadnjih dneh prodala približno milijon sodčkov kupcem, ki so prej kupovali na Bližnjem vzhodu ali v Afriki. FOTO: Š Lee Jae Won / Reuters

Kot smo že poročali (tukaj), je Kitajska spomladi nabavila velike količine nafte po ugodnih cenah. Zdaj, ko se države Opec + pripravljajo na povečanje proizvodnje, je Šanghaj začel prodajati nafto iz svojih skladišč, poroča Bloomberg.

Država je v zadnjih dneh prodala približno milijon sodčkov kupcem, ki so prej kupovali na Bližnjem vzhodu ali v Afriki.Po navedbah agencije Kitajska ni nameravala postati regionalni dobavitelj nafte. Začetek trgovanja s terminskimi pogodbami na borzi v Šanghaju je bil potreben za popularizacijo juana.

Prodaja nafte s strani največjega svetovnega uvoznika kaže na izjemno krhko okrevanje povpraševanja po energiji, piše Bloomberg.
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: