Kdo je Salman Rushdie in zakaj umira?

Pisatelja so prejšnji teden v ZDA med umetniškim festivalom zabodli
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

»Že od samega začetka so ljudje uporabljali Boga, da bi opravičili neupravičljivo.« Je v romanu Satanski stihi zapisal avtor Salman Rushdie. Njegov roman smo v slovenskem prevodu Jureta Potokarja (Učila D. o. o.) dobili leta 2005, ampak delo v Sloveniji ni povzročile takšne polemike, kot drugje po svetu.

Avtor Salman Rushdie pa je danes v bolnišnici s hudimi poškodbami, potem ko ga je 12. avgusta 2022 na umetniškem festivalu v zvezni državi New York zabodel moški.

Ena najbolj kontroverznih knjig v novejši literarni zgodovini, "Satanski stihi" Salmana Rushdieja, je ta mesec izšla pred tremi desetletji in skoraj takoj sprožila jezne demonstracije po vsem svetu, nekatere od njih so bile nasilne.

Leto pozneje, leta 1989, je iranski vrhovni voditelj, ajatola Homeini, izdal fatvo ali versko odločbo, s katero je muslimanom ukazal, naj avtorja ubijejo. Rushdie, ki se je rodil v Indiji v muslimanski družini, vendar je bil takrat britanski državljan in je živel v Združenem kraljestvu, se je moral večinoma desetletje skrivati.

Salman Rushdie med obiskom frankfurtskega knjižnega sejma FOTO: Reuters
Salman Rushdie med obiskom frankfurtskega knjižnega sejma FOTO: Reuters

Kaj je bilo - in še vedno je - v ozadju tega ogorčenja?

Rushdiejev roman se ukvarja s temeljnimi prepričanji Islama. Eden od glavnih junakov, Gibreel Farishta, ima vrsto sanj, v katerih postane njegov soimenjak, angel Gibreel. V teh sanjah se Gibreel sreča z drugim osrednjim likom na načine, ki so odmev islamskega tradicionalnega pripovedovanja o srečanjih angela z Mohamedom.

Rushdie izbere provokativno ime za Mohameda. Različica preroka v romanu se imenuje Mahound - alternativno ime za Mohameda, ki so ga v srednjem veku včasih uporabljali kristjani, ki so ga imeli za hudiča. Poleg tega Rushdiejev Mahound v usta angela Gibreela polaga svoje besede in svojim privržencem izdaja odloke, ki priročno podpirajo njegove samoljubne namene. Čeprav Mahundov izmišljeni pisar Salman Perzijec v knjigi zavrača verodostojnost recitacij svojega učitelja, jih zapisuje, kot da so božje.

image_alt
7 najbolje prodajanih knjig vseh časov

V Rushdiejevi knjigi Salman na primer nekatere dejanske odlomke iz Korana, ki moške postavljajo "na čelo žensk" in jim dajejo pravico, da udarijo žene, od katerih se "bojijo arogance", pripisuje Mahundovim seksističnim pogledom.

Zdi se, da Rushdie prek Mahounda dvomi v božansko naravo Korana.

Od objave Satanskih stihov naprej, je Rushdie trdil, da bi morala biti verska besedila odprta za preizpraševanje. "Zakaj ne moremo razpravljati o islamu?" Je Rushdie dejal v intervjuju leta 2015. "Možno je spoštovati posameznike, jih zaščititi pred nestrpnostjo, hkrati pa biti skeptičen do njihovih idej in jih celo ostro kritizirati."

To stališče pa je v nasprotju s pogledom tistih, za katere je Koran dobesedna božja beseda.

Še 30 let pozneje mu še vedno grozijo z življenjem. Čeprav so se množični protesti ustavili, se o temah in vprašanjih iz njegovega romana še vedno vroče razpravlja.

Več iz rubrike