Kazen za Johnson & Johnson: Zasvojili ZDA z opioidi

Svet kapitala
Tovrstna dejanja so ogrozila zdravje in varnost Američanov. Foto Schutterstock

Ameriško sodišče v Oklahomi je ameriškemu farmacevtskemu gigantu Johnson & Johnson naložilo plačilo 572 milijonov dolarjev odškodnine zaradi vloge v krizi zasvojenosti z opioidi v tej ameriški zvezni državi.

Gre za prvo sodbo v civilnih tožbah proti nekemu farmacevtskemu podjetju, ker naj bi krepilo zasvojenost z opioidi med Američani. 
Sodnik Thad Balkman je pritrdil tožilstvu, da je Johnson & Johnson prispeval k "javni nadlogi" s svojo zavajajočo oglaševalsko kampanjo za protibolečinske učinkovine, ki jih je mogoče dobiti na recept.
"Tovrstna dejanja so ogrozila zdravje in varnost na tisoče prebivalcev Oklahome," je poudaril sodnik. Podjetje Johnson & Johnson ter njegovo hčerinsko podjetje Janssen pharmaceuticals bo moralo po odločitvi sodišča financirati sklad za pomoč odvisnikom in njihovim svojcem v boju proti zasvojenosti z opioidi. 

Samo v letu 2017 so v ZDA zabeležili več kot 70.000 smrti zaradi prevelikega odmerka opioidov, ki so jih dobili na recept. 


V podjetju so že napovedali pritožbo. 

NASVET ZA BRANJE: Superživila so izmišljotina, ki prinaša veliko denarja

Potrošniki namenijo 133 milijard evrov za razna prehranska dopolnila, ki jim po besedah proizvajalcev pomagajo preprečevati bolezni in ohranjati zdravje ter so njihov ključ do izvrstnega počutja. 


 
Purdue Pharma, proizvajalec opioidov v lasti milijarderske družine Sackler, ki naj bi sicer z državo Oklahomo poravnala za 270 oziroma 85 milijonov dolarjev, pa naj bi zdaj ponudil do 12 milijard dolarjev za poravnavo več tisoč obtožb zoper njih. Proti podjetju je vloženih več kot tisoč tožb zaradi sredstev za lajšanje bolečin OxyContin. Iz Purdue Pharma so za BBC povedali, da se intenzivno prizadevajo za globalno konstruktivno rešitev v zvezi z obtožbami, višino zneska pa niso komentirali. Pri NBC, kjer so prvi poročali o tem, so zapisali, da naj bi poravnava vsebovala tudi predajo lastništva Purdue Pharma.

Več na delo.si