Kakšno vrednost ima oskar?

Koliko več po prejemu nagrade zaslužijo igralci? Koliko denarja oskar prinese filmskemu studiju?
Fotografija: Oskarji sami po sebi od leta 1950 niso več nič vredni ...
Odpri galerijo
Oskarji sami po sebi od leta 1950 niso več nič vredni ...

Verjetno že veste, kdo so letošnji nagrajenci ameriške filmske akademije, morda pa ne veste, koliko so nagrade vredne.
 
Pravzaprav oskar v nobeni kategoriji danes ni vreden več kot dolar. Prejemniki kipca iz kositra, ki je prevlečen s tenko plastjo 24-karaktnga zlata, so zavezani nagrado, če jo želijo prodati, najprej ponuditi v odkup akademiji za ceno enega dolarja. To je pravilo, ki velja že vse od leta 1950. Pred tem je na dražbe romalo kar 150 kipcev. Ena bolj znanih in dobičkonosnih dražb se je odvila za kipec leta 1940 z najboljšo fotografijo nagrajenega filma V vrtincu (Gone with the Wind). Kupil naj bi ga Michael Jackson in sicer leta 1999 za dobrih 1,54 milijona dolarjev.

Prodan je bil tudi kipec za film, ki med mnogimi velja za najboljši film vseh časov. Gre za z oskarjem za najboljšo režijo nagrajeni film Državljan Kane (Citizen Kane), ki je bil v Kaliforniji leta 2011 prodan za 861,5 tisoč dolarjev.
 
Kljub temu, da nagrada danes sama po sebi ni vredna nič, pa ima velik vpliv na filmsko industrijo, predvsem produkcije hiše in cene igralk in igralcev. Za nominacije v kategoriji najboljša fotografija se po poročanju Variety filmski studiji  prizadevajo tako, da članom akademije na dom pošiljajo filme, darila, povabila na zabave, potovanja itd.

Po njihovi oceni za to lahko zapravijo med tremi do desetimi milijoni za želeno nominacijo, ki jim prinese večjo prepoznavnost in tudi višji zaslužek. Raziskava iz leta 2014, ki jo je izvedla institucija IBIS World je pokazala, da so filmi, ki so zmagali v kategoriji najboljša fotografija v povprečju zaslužili 13,8 milijona dolarjev več od tistih, ki so bili za nagrado le nominirani.

Neka ameriška raziskava iz leta 2010 pa se je ukvarjala s tem, koliko več zaradi oskarja zaslužijo igralci in igralke. Po njihovih podatkih z oskarjem nagrajeni igralci dosežejo 81-odstotno povišanje prihodkov, kar je približno 3,9 milijona dolarjev več, med tem, ko njihove kolegice v najboljšem primeru po tem, ko osvojijo oskarja, prejmejo zgolj pol milijona dolarjev več. Povrhu vsega pa tvegajo še ločitev.
 
 
Kdo in kako glasuje za zmagovalce?
 

Akademija za filmsko umetnost in znanost  je organizacija s sedežem v Holliwoodu, ki z glasovanjem izbira zmagovalce v vseh 25 kategorijah. Ima okoli 8000 članov, katerih imen ne objavlja. Ima mnogo teles, a o njih ni veliko znanega. Po podatkih iz leta 2019 je predsednik sveta guvernerjev kinematograf John Bailey, njen prvi podpredsednik pa umetnik ličenja Lois Burwell, ostali uradniki pa so bili igralci Laura Dern, Whoopi Goldberg in Alfred Molina. To so bolj ali manj edini uradni podatki o članih. Čeprav je članstvo v akademiji večinoma nejasno, je postopek glasovanja le nekoliko bolj jasen.

V prvi fazi člani akademije prejmejo glasovnico, v kateri so navedeni filmi, ki izpolnjujejo pogoje. Nominiran je lahko film, ki je celovečerni in je bil javno predvajan vsaj en teden v komercialnem gledališču v okrožju Los Angeles med 1. januarjem in 31. decembrom preteklega leta. Dokumentarni in tuji filmi morajo izpolnjevati lastne kriterije.

Člani akademije, ki morajo biti obvezno pripadniki filmske industrije, lahko predlagajo samo nagrade v svoji panogi in za najboljšo sliko. Emma Stone tako lahko predlaga nominirance za najboljšo igralko, stransko žensko vlogo, ne sme pa imenovati kandidatov v npr. kategorijah za najboljšo režijo, montažo zvok ali najboljše mešanje zvoka. Vsak član akademije izbere do pet kandidatov za vsako označeno kategorijo.

Nekaj ​​tednov po razglasitvi nominirancev se začne druga faza glasovanja. Tam lahko glasujejo vsi aktivni ali doživljenjski člani akademije, ki lahko oddajo glasovnice v kateri koli kategoriji, vendar ni priporočljivo in zaželeno glasovanje v kategorijah, kjer nimajo strokovnega znanja. Rezultati so znani dvema uradnikoma akademije, ki sta zadolžena za tajnost vse do slavnostne podelitve, kjer so rezultati razglašeni.

Več iz rubrike