Kakšne so spalne navade uspešnih ljudi?

Zdravniku svetujejo, da je najmanjša priporočena količina spanja za odrasle sedem ur
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Ameriška akademija za medicino spanja svetuje, da je najmanjša priporočena količina spanja za odrasle sedem ur, ki pa je ne dosega več kot tretjina Američanov.

"Naša skupina za soglasje je ugotovila, da spanje šest ali manj ur na noč ni primerno za ohranjanje zdravja in varnosti pri odraslih, in se strinjala, da je sedem ali več ur spanja na noč priporočljivo za vse zdrave odrasle," pravi dr. Nathaniel F. Watson.

Prav tako je idealno, da se spanje umiri, zato imajo številni vrhunski svetovni poslovni voditelji ustaljen ritem spanja.

"Trenutno priporočamo vsem posameznikom, da si zagotovijo dosleden spanec. Ne glede na to, ali je je konec tedna ali delovni dan, spite dosledno," pojasnjuje Matthew Walker, avtor mednarodne knjižne uspešnice Zakaj spimo in profesor nevroznanosti na Kalifornijski univerzi v Berkeleyju.

Nadaljuje, da "spalna bulimija", pri kateri med vikendi nadoknadite izgubo spanja med tednom, ni rešitev.

"Žal spanje ni podobno kreditnemu sistemu. Spanje ni kot banka v smislu, da si ne morete nakopičiti dolga in nato upati, da ga boste pozneje odplačali."

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Oprah Winfrey

Voditeljica pogovornih oddaj, avtorica in filantropinja med 22. in 6. uro zjutraj spi osem ur, njene zadnje in prve misli dneva pa so osredotočene na hvaležnost.

Zjutraj si Winfrey namesto telefona umije zobe in poskrbi za svoje pse, nato pa se odpravi v domačo telovadnico."Nikoli nisem nastavila budilke, ne verjamem vanjo. Moja prva misel zjutraj je: 'Oh, živim. Hvala!" je povedala za Hollywood Reporter.

Jeff Bezos

Ustanovitelj in izvršni predsednik Amazona priznava, da čeprav je to včasih nemogoče, daje prednost osmim uram spanja. "Potrebujem osem ur spanja. Bolje razmišljam, imam več energije, moje razpoloženje je boljše," je leta 2018 povedal v Ekonomskem klubu v Washingtonu.

Bezos tudi strateško uporablja svoj čas in najpomembnejše sestanke načrtuje pred kosilom.

image_alt
Pretok telesne energije

Jack Ma

Soustanovitelj in nekdanji izvršni predsednik kitajske spletne trgovine Alibaba ne dovoli, da bi ga vsakodnevni stres in skrbi ovirali pri mirnem spancu.

Ma se zaveda, da bodo v poslu vedno obstajali izzivi, ki jih bo treba premagati, vendar ne dovoli, da bi te ovire vplivale na njegov spanec. Njegov nasvet, ki ga je dal v govoru na Svetovnem gospodarskem forumu leta 2019, se glasi: "Dobro spite ne glede na vse".

Elon Musk

Kljub temu da vodi več podjetij, med drugim SpaceX, Tesla, Neuralink in The Boring Company, Musk zagotavlja, da spi šest ur na noč, in trdi, da ta mu številka zadostuje.

"Poskušal sem spati manj, vendar se mi potem produktivnost zmanjša. Veliko delam. Običajno delam do enih ali dveh zjutraj. Ob sobotah in nedeljah običajno ne, včasih pa tudi."

Musk zagotavlja, da spi šest ur na noč, in trdi, da ta mu številka zadostuje FOTO: Delo
Musk zagotavlja, da spi šest ur na noč, in trdi, da ta mu številka zadostuje FOTO: Delo

Bill Gates

Soustanovitelj Microsofta, ki se zaveda, da je spanje ključnega pomena za naše zdravje in ustvarjalnost, je na svojem blogu zapisal: "V svojih zgodnjih Microsoftovih časih sem redno delal vse noči, ko smo morali dostaviti programsko opremo."

"Vedel sem, da nisem bil tako oster, ko sem deloval predvsem na kofeinu in adrenalinu, vendar sem bil obseden s svojim delom in zdelo se mi je, da je veliko spanja lenoba."

Tobi Lutke

Ustanovitelj in izvršni direktor podjetja za elektronsko poslovanje Shopify je zagovornik ohranjanja ravnovesja med delom in zasebnim življenjem ter upoštevanja priporočenih ur spanja.

"Nikoli nisem delal čez noč. Več kot 40 ur na teden sem delal le takrat, ko sem imel za to gorečo željo. Potrebujem 8 ur spanja na noč. Enako velja za vse druge, pa če to priznamo ali ne," je zapisal na Twitterju.

Več iz rubrike