Kakšne so novorazglašene omejitve potovanja v Evropi?

Več evropskih držav zaradi tretjega vala pandemije covid-19 zaostruje omejitve potovanja. Tudi Slovenija.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Medtem ko število novo obolelih s covidom-19 narašča po vsej Evropi, glavne turistične destinacije zaostrujejo svoje meje. Kakšne so najnovejše spremembe pravil in predpisov po EU? Kaj velja v Sloveniji?
 
Portugalska
 
V ponedeljek, 29. marca, je portugalska vlada podaljšala in poostrila mejne omejitve. Zdaj lahko ljudje, ki prihajajo iz držav EU, kjer je stopnja incidence več kot 500 primerov na 100.000 prebivalcev, vstopijo le na podlagi bistvenih poslovnih sestankov. Osebe morajo po prihodu za 14 dni v karanteno.
 
Vsi potniki, ne glede na to, ali prihajajo po kopnem ali po zraku, morajo predložiti negativni test PCR, opravljen v zadnjih 72 urah. Tisti, ki testa niso opravili prej, ga bodo morali samoplačniško opraviti ob prihodu v državo.
 
Po prihodu za turiste veljajo enake omejitve kot za državljane. Kot primer: trenutno je prepovedano potovanje med različnimi območji države.
 
image_alt
Velik korak Vise in PayPala v podporo kriptovalutam

Italija
 
Italija namerava uvesti petdnevno karanteno za vse potnike, ki prihajajo iz držav EU, so v torek, 30. marca, sporočili s tamkajšnjega ministrstva za zdravje. Do zdaj je to veljalo le za potnike iz držav, ki niso članice EU. Kdaj bo to pravilo postalo zakon, še niso sporočili.

Potniki bodo morali pred prihodom v državo opraviti PCR test, po koncu karantene pa še dodaten test.
 
Nemčija
 
FOTO: Delo
FOTO: Delo
Nemčija je v torek, 30. marca, napovedala, da bo zaostrila nadzor kopenskih meja za naslednjih 8 do 14 dni.
Notranji minister Horst Seehofer je dejal: »Ni važno, od kod prihajate, iz Poljske, Francije ali Danske, vsi lahko pričakujete, da boste morali s seboj imeti negativni PCR test.«
 
Španija
 
Oblasti v Španiji so pravkar podaljšale omejitve za »nepotrebno potovanje« do 30. aprila in tako prvotni cilj premaknile za mesec dni.
 
Mednarodni prihodi v velikonočnem obdobju oziroma do konca meseca aprila po zraku, kopnem ali morju so prepovedani, z izjemo nujnih potovanj.
 
Francija
 
Trenutno ni nobenih sprememb oziroma novih navodil za potovanje v ali iz Francije, vendar se stanje - po hitrem povečanju števila primerov - natančno spremlja. To trenutno vključuje skoraj 5000 državljanov v intenzivni negi.
 
Popolna zapora je bila razglašena v večjih mestih. Države, kot je Združeno kraljestvo, razmišljajo o uvrstitvi Francije na svoj rdeči seznam, kar bi pomenilo, da bi bila prepovedana vsa potovanja po kopnem, morju in zraku.
 

Kako je pri nas?

 
Od 29. marca je prepovedano potovati v države, ki so na rdečem seznamu, to so med drugim sosednje države ter države Zahodnega Balkana. Ob vračanju v Slovenijo je v izogib karanteni potreben negativen izvid PCR testa.

V skladu z odlokom o omejitvi prehajanja državne meje, ki bo veljal do vključno 12. aprila, so prepovedana potovanja v države ali administrativne enote na rdečem seznamu, razen za prebolevnike in cepljene osebe ter posebne izjeme, kot so tranzitni potniki, tovorni promet ter potovanja iz nujnih razlogov.
 
Zaostrujejo se tudi pogoji za vstop v državo brez napotitve v karanteno, in sicer je to mogoče le ob predložitvi negativnega molekularnega (PCR) testa na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja.
FOTO: Delo
FOTO: Delo

 
Vstop v državo brez karantene je mogoč tudi ob predložitvi potrdila o cepljenju, dokazila o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od 21 dni, a ne starejši od šestih mesecev, ali potrdila zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
 
Karantene po novem ni več možno predčasno prekiniti z opravljenim testom na novi koronavirus.
 
Prestop meje izven kontrolnih točk ni več dovoljen, razen za dvolastnike med opravljanjem gozdarskih, kmetijskih ali poljedelskih del.
 
image_alt
BUTALCI IN SLOVENCELJNI

Izjeme pri prehajanju meje še vedno veljajo za dnevne delovne migrante, dvolastnike, učence in njihove starše, ki lahko predložijo tudi dokazilo o opravljenem hitrem testu na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni. Izjeme ni mogoče uveljavljati, če je šola zaprta oziroma se šolanje ne izvaja.

V zvezi z vprašanji, povezanimi z odlokom o prehajanju meje, je notranji minister Aleš Hojs pojasnil, da se ljudi fizično ne da zapreti v državo. Policija ima navodila, da če oseba ni ena od izjem in želi vseeno zapustiti državo, lahko plača globo in državo zapusti, je dodal.
 

Več iz rubrike