Kaj je težje – unča zlata ali unča peres?

Mnogi Evropejci se pri odgovoru na zgornje vprašanje zmotijo, mnogi otroci pa (zaradi napačnega sklepanja) odgovorijo pravilno.
Fotografija: Zlato ali peresa? Kaj je težje, če imamo isto količino? Odgovor ni tako enostaven. Si vseeno upate nanj odgovoriti? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zlato ali peresa? Kaj je težje, če imamo isto količino? Odgovor ni tako enostaven. Si vseeno upate nanj odgovoriti? Foto: Shutterstock

Unča zlata in unča peres namreč ne tehtata enako, saj gre za dve različni unči. Medtem ko unča peres (ali česarkoli drugega razen plemenitih kovin) v metričnem sistemu tehta 28,35 grama, pa se za plemenite kovine uporablja drugačen merilni sistem. Za razločitev se včasih uporablja poimenovanje trojaška unča, a ker uporabniki običajno že iz konteksta razberejo, za katero unčo gre, izraz trojaška običajno kar izpustijo. Trojaška unča predstavlja nekaj več teže od običajne in je v metričnem sistemu enakovredna 31,1 grama. Unča zlata je torej težja od unče peres.

Je pa možno to uganko še nekoliko zaplesti. Namreč vprašanje, kaj je težje, funt zlata ali funt peres, da ravno obraten odgovor; funt peres je težji! Zakaj? Ker v avoirdupois masnem sistemu en funt sestavlja 16 unč, v trojaškem sistemu pa funt sestavlja vsega 12 unč!

Več iz te teme:

Več iz rubrike