Inženirka leta 2021 je Nataša Kovačević

Prejemnica naziva Inženirka leta 2021 je dr. Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group.
Fotografija: Nataša Kovačević. Foto: Andrej Križ
Odpri galerijo
Nataša Kovačević. Foto: Andrej Križ

Priznanje je prejela na slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2021 v Predsedniški palači.

Kdo je Nataša Kovačević, ki smo jo gostili v podkastu Svet kapitala s Petro?

Dijakinjo Natašo Kovačević s prepoznano raziskovalno žilico je na razpotju odločanja za študij v kemijo in inženirski svet usmerila srednješolska profesorica. Naravoslovna veda o snoveh je Nataši na široko odprla vrata v vznemirljiva interdisciplinarna sodelovanja ter razvoj novih tehnologij in rešitev.

Nataša Kovačević. Foto: Andrej Križ
Nataša Kovačević. Foto: Andrej Križ
Prve korake na karierni poti je Nataša naredila kot mlada raziskovalka na Inštitutu Jožef Stefan. Po zaključku doktorata se je iz akademskega okolja odpravila v avtomobilsko industrijo. V Kolektorju je z njeno kemijsko izobrazbo zapihal svež veter. Prinesla je novo znanje, drugačen pogled in energijo. S strastjo do raziskovanja se je ob formalni vlogi vodje projektov na lastno pobudo lotila tudi raziskovanja temeljnih in aplikativnih korozijskih procesov na kovinskih in kompozitnih materialih.

Mentorica mlajšim generacijam

Življenje in čas inženirke Nataše, ki je danes tudi mamica triletnega sina, krojijo raznoliki projekti in sodelovanje z znanstvenimi institucijami. Med drugim je članica nadzornega sveta in partnerica v mednarodnem projektu – inovativni mreži za usposabljanje mladih raziskovalcev MAMI Magnetics and Microhydrodynamics. Svoje znanje in izkušnje predaja na delavnicah za nadarjene dijake ter kot mentorica doktorskim študentom v podjetju in na mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana.

Ob raziskovalnih in inženirskih podvigih ter prispevku k skupnosti Nataša navdihuje tudi kot oseba. Njena osebnost izraža strast do dela in jasne cilje, ki se jih loteva z zagnanostjo in trdim delom. Ko spregovori o svojem delu, ji oči zažarijo. Navduši z umirjeno, a odločno samozavestjo. Žirija letošnjega izbora Inženirka leta 2021 je Natašo prepoznala kot navdih in vzor mladim dekletom, da stopijo na inženirsko pot.

Podkast, ki smo ga objavili na Svetu kapitala, lahko poslušate na spodnji povezavi:

image_alt
Nataša Kovačević: Ženske managerke prebijajo stekleni strop

Metodologija izbora inženirke leta 2021

Na odločitev, katera od letošnjih 10 nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri žirije: vse štiri generacije nominirank za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta.

Deset letošnjih nominirank za Inženirko leta 2021

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2021 so se poleg zmagovalke uvrstile:

  • Špela Jernejc, direktorica, vodja razvoja, tehnologinja v podjetju Procesni Inženiring d.o.o.;
  • Špela Jug, procesna tehnologinja na enoti Trdni izdelki v podjetju Lek d.d.;
  • Branka Kranvogl, vodja projektov v podjetju Cleangrad d.o.o.;
  • Dijana Makivić Grilc, višja tržna analitičarka v podjetju GEN-I d.o.o.;
  • Adina Mlivić, višja strokovnjakinja specialistka v materialnem toku v podjetju BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje;
  • Lea Naglič, testerka programske opreme v podjetju Loftware (NiceLabel);
  • Božidarka Radović, vodja razvoja sistema za elektronsko predpisovanje zdravil v podjetju Better d.o.o;
  • Judita Zupančič, samostojna analitičarka na oddelku Raztapljanje trdnih oblik v podjetju Krka d.d.;
  • Tjaša Zupančič Hartner, vodja oddelka operativne odličnosti v podjetju Varis Lendava d.o.o.

Izbor je potekal v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter z drugimi sodelujočimi partnerji. Je del projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade z dogodki na gimnazijah in šolskih centrih že 11. leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.  

Več iz rubrike